СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Има надежда за българско участие на Венецианското архитектурно биенале
 Facebook

Има надежда за българско участие на Венецианското архитектурно биенале19.04.2019 / 10:27 - CityBuild.bg

Среща по този повод имаха от Камарата на архитектите, МРРБ и Министерство на културата.

 

"Предложенията ни бяха оценени и получихме уверение, че Камарата на архитектите ще бъде поканена за комисар, което значи, че ще може да организираме конкурс за български павилион. От Министерство на културата не са предвидили бюджет за нашето участие, но въпреки това поеха ангажимент за частично финансиране, което да добавим към нашето. Ще трябва да търсим спонсори и ще имаме нужда от много ефективна организация", казаха от КАБ по повод евентуално българско участие на Венецианското архитектурно биенале 2020.

 

На срещата е присъствал и новият председател на САБ арх. Тодор Булев, който е бил комисар на единственото българско участие през 2008г. Първата и най-важна стъпка, която предстои, е правителството да изпрати във Венеция писмо за намерение да участва. Ако се забави, добрите места за павилион могат да свършат.

 

 

Преди срещата министърът на културата Боил Банов изпрати до КАБ писмо, в което изразява притеснение, че срокът от година и два месеца е недостатъчен за организиране на конкурс и изработване на павилион.

 

От КАБ подчертават, че като гилдия имат богат опит в организиране на конкурси, а един от основните участници на оперативно ниво в предишното участие на България – арх. Ивайло Петков, е в работната група на КАБ, която вече работи по предложение за концепция на конкурса. Има и заявено намерение за помощ от УАСГ - катедра „История и теория на авхитектурата“, от WhAT Association и група ГРАД.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Страната