СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Намаляването на административната тежест обсъдиха главни архитекти
 Facebook

Намаляването на административната тежест обсъдиха главни архитекти20.04.2018 / 13:41 - CityBuild.bg

Това стана на 7-а Национална среща на архитектите и експертите по устройствено планиране в общините.

 

На срещата в Пазарджик със заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев участниците обсъдиха начините и възможностите за облекчаване на административните режими, тъй като до голяма степен тази тежест ще се прехвърли върху администрацията.

 

 

Заместник-председателят на Камарата на архитектите в България /КАБ/ арх. Петкана Бакалова представи пред форума концепция за ново законодателство в сферата на устройственото планиране и инвестиционното проектиране и строителството, в която е предвидено значително облекчение на администрациите в процеса.

 

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж. Надзорниците призоваха за диалог между институциите, ангажирани с приемане и прилагане на законодателството в сферата на устройство на територията.

 

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов представи и бъдещата промяна в структурата на дирекцията. Според нея ще се обособят едно централно управление и 28 регионални дирекции с цел по-голяма оперативност при извършването на проверки.

 

Интерес и дискусия сред участниците предизвика и темата за кадастралната осигуреност на общините и проблемите, произтичащи от грешки в кадастралната карта. Сесията завърши с "дискусия на терен" с главния архитект на община Пазарджик.

 

Снимки: pazardjik.marica.bg

 

Срещата откриха на 18 април Тодор Попов, кмет на община Пазарджик, и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. Сред акцентите във форума бяха още актуални възможности за обмен на добри практики по програма УРБАКТ, специализирани решения за хидроизолациите в архитектурните проекти, нови специализирани ЕСРИ решения и ползите от интегриран  подход при използване на ГИС технологии за устройствено планиране, съвременни решения за устойчива градска среда и зелена инфраструктура, възможности за предоставяне на електронни административни услуги по устройство на територията, опазване на недвижимото културно наследство: административни процедури по ЗУТ и ЗКН.

 

Днес форумът продължи с дискусии по темите съдебна практика на ВАС по прилагането на ЗУТ, отговорности, ангажименти и санкции, свързани с прилагане на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

 

Целта на този основен експертен форум от годишния календар на събитията на Националното сдружение на общините в Република България, организиран от неговото търговско дружество "НСОРБ - Актив" ЕООД, е да се очертаят и подложат на дискусия наболелите проблеми от ежедневната работа на общинските експерти, да се търсят възможните работещи решения по повдигнатите казуси в общите усилия за по-ефективно благоустрояване на общините.

 

В срещата участва и платформата Urbanistas., като в панела "Добри практики" нейни представители споделиха повече за ползата от архитектурните конкурси и опита им през последните години. Припомняме, че платформата организира международния архитектурен конкурс за територията "Златният триъгълник" в курорта Боровец, както и архитектурния конкурс "Хотел към музей Етър".

 

В Седмата Национална среща участваха над 90 главни архитекти, инженери, общински експерти по устройство на територията, заместник-кметове и общински съветници от ресорните комисии в общинските съвети, представители на национални органи и институции.

 

 
още от Новини

още от Страната