СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Напредва строежът на Епископската базилика и площадното пространство
 Facebook

Напредва строежът на Епископската базилика и площадното пространство20.02.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Предвижда се сградата да бъде готова до края на септември.

 

Вече са завършени ограждащите стени и конструкцията на първия етаж и северния кораб на Епископската базилика в Пловдив. Изградени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, вертикалната планировка. В момента е в ход  изграждането на публичното пространство и атрия на базиликата. Работи се също и по монтажа на фасадните елементи. Оригиналните мозайки на обекта са покрити и защитени, а строителните дейности са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена.

 

Снимка: 24 часа

 

Фасадата ще има плътна и ажурна част, като остъкляването й ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра и топлоизолация от прозрачна вата, която пропуска светлината. Системата ще се използва за първи път за сграда в България.

 

 

Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал.

 

 

Осветлението ще бъде димируемо, енергоефективно, с датчици, които измерват нивото на осветеност и регулират силата на осветителните тела. Ще се използват светлинни кладенци за естествена светлина в северния кораб, който се намира под публичното пространство. Предвидено е и архитектурно осветление, свързано с фасадите на сградата и археологическите находки. Разработва се специален проект за аудио-визуална комуникация, които да представи безценните находки по възможно най-добрия начин.

 

 

Авторите на проекта за сградата и площада са Ателие DUO и ZOOM Studio. Архитектурно студио Абстракта разработва Консервационно-реставрационния план за експониране на артефактите. Арх. Лий Сколник и и екипът му от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership от Ню Йорк са се заели с интерактивните експозиции.

 

Лий Сколник и неговият екип проектират първия интерактивен детски музей на Балканите - Музейко, който се намира в София. През 2017 г. Сколник дарява услугите си на инициативата „Малките герои" на Фондация „Америка за България", която преобрази детските отделения на „Пирогов".

 

 

В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Преживяването по време на посещението ще включва също добавена и виртуална реалност, интерактивни тъч-екрани и образователни елементи, насочен към най-малките посетители.

 

 

Проектът за площада е на етап изпълнение. Разширява се пространството пред катедралата „Свети Лудвиг". Изграждат се нови паркоместа, велоалеи, пешеходни и зелени площи. Публичното пространство и сградата са замислени да функционират заедно като част от един културен и експозиционен градски център. Предвиждат се и зони за събития на открито, кафене, тераса и сух фонтан, които ще бъдат част от площада. Община Пловдив вече завърши изграждането на новия паркинг от източната страна на базиликата по дължината на бул. "Княгиня Мария-Луиза". Напредва и работата по детската площадка.

 

 

Проектирането и строителството на сградата и експозициите се финансира от Фондация „Америка за България". Площадът и техническата инфраструктура се изграждат и финансират от Община Пловдив.

 

Миналата година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано