СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Неизползваната отпуска за 2010 г. ще може да бъде изчистена през 2011
 Facebook

Неизползваната отпуска за 2010 г. ще може да бъде изчистена през 201106.01.2011 / 10:27 - citybuild.bg

Това ще бъде записано в преходните и заключителни разпоредби към Кодекса на труда, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

 

В понеделник той събира за консултации по въпроса депутатите от социалната комисия в парламента, експерти, синдикалисти и работодатели.

 

Допълнително ще се уточни дали това ще остане като специален режим за отпуск 2010, или ще сработи и 2-годишната давност. Единият вариант е тя да тече от 2010-а, което значи, че останалите дни ще се чистят до края на 2012-а, а другият - да се брои от 2011-а до края на 2013-а.

 

И само 2011 г. е достатъчна, тъй като информацията ми е, че повечето хора са изчистили голямата част от полагаемата им се платена почивка за миналата година, каза министърът.

 

Със сигурност ще бъде въведен задължителен годишен график за отпуските и за държавните служители, обяви Младенов. Това е изрично настояване на синдикатите. Абсурд е в едно министерство половината наети на трудов договор да си почиват по график, а другите, които са в служебни правоотношения, да си правят каквото искат, смята Чавдар Христов, юрист на КНСБ. Според него това е недопустимо заради факта, че промяната в режима на отпуските се наложи заради залежали дни точно в държавната администрация.

 

Тепърва ще се уточнява дали остава условието за чистене на отпуск година за година с опция за прехвърляне само на 10 дни за следващата, след като то противоречи на текста за 2-годишната давност. Според експерти е по-добре 10-дневното ограничение да стане само препоръка.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от