СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ниска активност на банките
 Facebook

Ниска активност на банките09.07.2009 / 14:25 - citybuild.bg

Юни е месецът с най-ниска активност на банките на пазара на ипотечни кредити.

 

Краткото описание на месец юни може да бъде обединено под продължаващия интерес на банките към депозитите и по-малко към кредитите. И двете тенденции се потвърждават за пореден месец, като липсата на активност при ипотечните заеми е особено забележима през изминалия месец.

Активност през месеца показаха застрахователните компании. Водени от конкурентната борба те бяха принудени да смекчат условията по някои от продуктите, които предлагат, твърдят от Моите пари.

Срочни депозити

Въпреки, че повечето промоционални предложения на банките по срочни депозити бяха с краен срок 30.06.2009 г., трезорите и този път не останаха пасивни и отново пролича стремежът им за привличане на ресурс.

Банките въведоха  редица нови предложения, като се наблюдава превес на депозити, съставени от няколко лихвени периода, при които предоставяната годишна лихва нараства. Не при всички предложения обаче лихвата се капитализира в края на договорения лихвен период, което оказва влияние върху крайния резултат от вложението. Друга тенденция, която се забеляза през месец юни е, че банките продължиха да подобряват офертите си по срочни депозити в щатски долари.

До момента депозитите в тази валута бяха пренабрегвани и банките въвеждаха  промоции, касаещи предимно депозити в лева и евро.  През последните два месеца обаче голяма част от трезорите стартираха нови промоционални оферти в долари.  

Лятното настроение, а именно ниската активност на банките по отношение на кредитирането ясно се забелязва. По обясними причини, за разлика от минали години сега не станахме свидетели на първите летни промоции за годината.
 
Кредитирането е все така свито, както и активността на банките. С няколко покачени лихви и коригирани такси измина средата на годината. Изтече и една промоция, с което промените при потребителските заеми приключиха за този месец. 

Жилищни и ипотечни кредити

Месец юни не бе белязан с особени промени в сферата на ипотечните и жилищни кредити. С малкият брой корекции юни се оформи, като един от най-нединамичните месеци, не само за тази година до тук, но и за последната поне една година.

Възможностите на банките да предложат нещо ново и атрактивно са на практика нулеви в условията на финансовата криза в момента. Принудени от статуквото, единствените промени, които предприемат са коригиране на лихвите и таксите и за жалост преимуществено в посока нагоре.

През изминалия месец корекциите от този характер не бяха големи, но все пак бяха с негативна насоченост. Конкретното им изражение е следното: 

 

 
още от Страната

още от Новини