СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Жан Нувел се дистанцира чрез съда от новото си творение
 Facebook

Жан Нувел се дистанцира чрез съда от новото си творение04.03.2015 / 17:29 - citybuild.bg

Известният архитект, който беше и в България, предприема правни действия, за да се разграничи от "недовършената" според него Филхармония в Париж.

 

След като бойкотира откриването на сградата на 14 януари, основателят на Ateliers Jean Nouvel сега моли името му да бъде отстранено от всичко, свързано със нея. Съдебното заседание трябва да се състои на 16 април.

 

"Сградата не е завършена", казва Нувел в изявление, изпратено до Dezeen. "Не са проведени акустичните тестове. Графикът не позволи да бъдат спазени архитектурните и техническите изисквания", казва той. През декември Нувел коментира във френската преса, че е бил изместен от проекта от директора на филхармонията, подробностите са саботирани и са пренебрегвани части от плановете само и само да се строи.  

 

 

Нувел се разграничи и от надхвърлилите проектното предложение разходи. Комплексът струва 390 милиона евро и бе построен с две години преди първоначалния краен срок. Продължават споровете и за естетическите ѝ качества, като според едни тя е авангардна и шедьовър, а според други прилича на купчина огромни каменни блокове и павета с малко стъкло между тях.

 

 

Друг от проблемите на новата сграда е, че се намира в северните предградия на столицата до натовареното околовръстно шосе. Мнозина и до днес не могат да приемат, че това е наследникът на зала "Плейел" в стил ар деко в центъра на града. 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно

още от АРТ