СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обявяват архитектурен конкурс за промяна на центъра на София
 Facebook

Обявяват архитектурен конкурс за промяна на центъра на София25.09.2012 / 18:26 - citybuild.bg

Столична община предвижда неговият старт да е в края на октомври

 

(ОБНОВЕНА) Победителят в конкурса трябва да е направил пълен проект за всички централни зони, затворени в карето от булевард „Евлоги Георгиев" до Орлов мост, от Орлов мост до Ректората, надясно по булевард „Васил Левски" до улица „Московска", улица „Дякон Игнатий" до улица "Граф Игнатиев". С този проект столицата ще кандидатства пред Брюксел за финансиране от програма "Регионално развитие" през 2014 г., съобщиха "Стандарт" и "Монитор". 

 

 

Проектите ще бъдат одобрени от авторитетно жури, каза главният архитект Петър Диков. Проектантският екип, който ще бъде избран, ще може да получи до 750 000 лв. по ОПРР. Според Диков обаче парите няма да са достатъчни. Той ще предложи общинският съвет да вземе решение за дофинансиране от бюджета на кметството. 

 

Обновяване на площад "Батенберг" и премахване на паркинга е едно от намеренията на Столична община за преобразяване на центъра на София. Възможно е площадът да се вдигне с 2-3 метра до нивото на входа на Двореца, като се направи подземен паркинг. Предвижда се да бъдат обновени и площадите "Народно събрание", „Гарибалди", „Райко Алексиев" и "Славейков", за който САБ организира конкурс между студенти от архитектурните факултети и художествената академия.  

 

Проектът предвижда и обновяване на бул. „Цар Освободител" и ул. "Граф Игнатиев", като идеята е тя да стане пешеходна, но трамваите по нея да продължат да се движат. Ще бъде обновено и пространството около храма "Александър Невски" "Трябва да се реши и дали пазарите на ул. „Граф Иганиев", на ул. „Париж" с картините и пред общината с бродериите, ще бъдат премахнати или ще останат, но в друг вид", каза още арх. Диков.

 

Предвижда се и зоната около Перловската река да бъде достъпна за минувачи и да се превърне в зона за отдих. Международен архитектурен конкурс предстои да бъде обявен за градинката около паметника на Съветската армия.

 

АрхЛюдмил Леонидов е помолен от Петър Диков да направи представяне на предстоящото обновяване на централната градска част на София след 2014 г. на обществена дискусия

 

До края на годината ще бъде обявен и международен архитектурен конкурс за площад „Св. Неделя", съобщи още арх. Диков.

 

 
още от Новини

още от София