СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обновяват гимназия в София с почти 90 годишна история
 Facebook

Обновяват гимназия в София с почти 90 годишна история17.10.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Продължава ремонтът на филиала на 33 ЕГ „Света София" на ул. „Русе" 28 в район „Илинден".

 

 

Постройката с почти 90 годишна история се реновира по проект „Изграждане, основен ремонт и реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”.

 

 

Сградата е построена през 1929-1930 г. в специфичен архитектурен стил, характерен за времето си в България след Първата световна война и повлиян от неокласицизма. Първоначално тя приютява новосъздаденото тогава 45 ОУ „Константин Величков“, но след неговото разрастване училището е преместено в нова сграда. Малко след това от него се отделя Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ като самостоятелно училище и сградата на ул. „Русе“ е предоставена като филиал на него. Но Втора английска езикова гимназия също се сдобива с нова и по-голяма сграда другаде, а малката и амортизирана вече постройка на ул. „Русе“ в продължение на две години остава неизползваема, но малко след това отваря отново врати като филиал - този път за 33 ЕГ „Света София“.

 

 

Строително-ремонтните дейности в сградата на ул. „Русе“ започнаха в края на юли и според предварителните планове трябва да приключат до края на календарната година. Проектът, по който се реновира филиалът на 33 ЕГ, предвижда основен ремонт и модернизация на цялата сграда и двора на училището, като строително-ремонтните дейности включват и внедряване на мерки за енергийна ефективност - полагане на топлоизолация отвътре по фасадните стени и върху таванската плоча и подмяна на старата дограма.

 

 

Вътрешните пространства на училището вече са преразпределени с цел подобряване на техните функционални характеристики. Предстои да бъдат положени нови покрития по стените и таваните, както и нова настилка в класните стаи. Проектът по реновиране на училището включва и подмяна на компрометираните вътрешни водопровод и канализация, основен ремонт на санитарните възли, ремонт на отоплителната инсталация и подмяна на старите отоплителни тела с нови алуминиеви. Ще бъдат изградени нова пожароизвестителна инсталация и нова сигнално-охранителна система. Ще бъде осигурена и достъпна среда за хора с увреждания чрез монтиране на рампа и изграждане на външен асансьор.

 

 

 
още от Новини

още от София