СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Общественото обсъждане на проекта на ОУП на Пловдив стартира на 26 октомври
 Facebook

Общественото обсъждане на проекта на ОУП на Пловдив стартира на 26 октомври22.10.2020 / 09:00 - CityBuild.bg

Вече преминаха всички процедури по неговото съгласуване.

 

Общият устройствен план на Пловдив очертава развитието на града през следващите 20 години. Според заданието измeнeниeтo му трябва да отчете изпълнeниe нa дeйcтвaщия OУΠ зa пepиoдa 2007-2019 г. главно пo oтнoшeниe нa тpaнcпopтнo-ĸoмyниĸaциoннaтa cиcтeмa. Също така трябва да даде пpoгнoзa зa дeмoгpaфcĸoтo и иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe зa 20-гoдишeн пepиoд, да пpeдлoжи ypбaнизaциoнeн мoдeл, да oпpeдeли ĸaпaцитeтa нa ypбaнизиpaнaтa гpaдcĸa тepитория и paзпpeдeлeниeтo нa фyнĸциoнaлнитe пoдcиcтeми. Необходимо е да се oтcтpaнят пpoтивopeчиятa мeждy пoдpoбнитe ycтpoйcтвeни плaнoвe и Oбщия ycтpoйcтвeн плaн и да се пpeдлoжи ycтpoйcтвeнa пpoгpaмa, ĸoятo дa бaлaнcиpa пyбличнитe, чacтнитe и cмeceнитe инвecтиции.

 

Paзpaбoтĸaтa нa измeнeниeтo нa OУΠ Πлoвдив е пpeминала през първите два  етапа: ecĸизeн пpoeĸт и внесен пpeдвapитeлeн пpoeĸт през ноември 2019 г. Община Пловдив стартира обществените обсъждания на проекта, на които ще се приемат предложения и мнения на гражданите и професионалните гилдии. Те ще бъдат разгледани и следва да бъдат приети, доработени или пък отхвърлени. Едва тогава планът ще бъда предложен за гласуване в Общинския съвет на Пловдив. Оптимистичната прогноза е, че това може да се случи в първото полугодие на следващата година, а реалистичната е проектът за изменение да бъде внесен в Общинския съвет през второто полугодие на 2021 г. До влизането в сила на новия ОУП актуален остава този от 2007 г.

 

„Общото устройствено планиране след последните изменения на Закона за  устройство на територията са силно рестриктивни и са привързани към вече изготвените подробни устройствени планове и ние трябваше да се съобразим с тях, за съжаление. Приоритетната ни задача беше да внесем ред в строителното усвояване на територията, с цел да се рестриктира презастрояването. В града има около 30 000 необитаеми жилища. Целта на плана е да спре тази атака, като най-трудно може да се балансира транспорта и екологичната система". Това коментира арх. Иван Делчев, ръководител на екипа на "Булплан", направил промените в ОУП.

 

 

В новия план се предвиждат промени, които да спрат презастрояването. Застроителната височина се занижава до 8 етажа, с изключение на 4 района на високо строителство: северно от Пазарджишко шосе, Скобелева майка, северната част от „Гагарин", западната част на „Тракия" в района на бул. „Менделеев".

 

"Транспортно-комуникационна система на предишния план е много добре обработена. Ако се реализира, градът няма да има проблеми със задръстванията и трафика, но това струва 1 млрд. лв. Такъв бюджет Община Пловдив не може да си позволи. Затова сега търсим начин да направим преглед и да балансираме между възможностите на общината и проектите, които са неотложни. Един такъв е Южната тангента, която ще реши до голяма степен проблемите с трафика в центъра", заяви още арх. Делчев.

 

През последните 13 години няма нищо реализирано като озеленяване и паркове, но и не е унищожена зеленина, става ясно от предложената съпоставка на плана от 2007 г. и проекта на новия ОУП. С измененията на ОУП се предвижда да бъдат създадени в близките години два парка. Идеята е те да бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.

 

Арх. Делчев припомни, че общината няма къде да расте на територия, затова трябва да се оползотворят наличните площи по най-добрия начин. Според него скритият ресурс е в индустриалните зони в рамките на Пловдив, които са с до 50% застрояване и чиито собственици в бъдеще ще се ориентират към индустриалните зони извън града - в Тракия икономическа зона. „Тези терени спокойно могат да се отредят за жилищно строителство или зелени площи", посочи арх. Делчев. „Лошото е, че общината не може да обезпечи атаката на частния капитал с необходимата инфраструктура и озеленяване около новите сгради. Правилото е на 1 лв., вложен в жилищна площ, да има 1 лв. за инфраструктура и зелени площи, а сега съотношението е 1:5 в полза на частниците", допълни той.

 

 

Обсъжданията на новия ОУП ще се проведат в сградата на Общинския съвет на следните дати:

 

Район „Централен" -  на 26.10.2020 г. от 9.30 до 12.00 часа

Район „Северен" - на 26.10.2020 г. от 13.30 до 16.00 часа

Район „Западен" -  на 27.10.2020 г. от 9.30 до 12.00 часа

Район „Южен" на 27.10.2020 г. от 13.30 до 16.00 часа

Район „Източен" на 28.10.2020 г.  от 9.30 до 12.00 часа

Район „Тракия" на 28.10.2020 г. от 13.30 до 16.00 часа

 

Прилагаме линк към Общия устройствен план публикуван на сайта на Община Пловдив: https://bit.ly/37ohQqQ

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано