СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Община Камено получи за 10 години правото да управлява крепостта „Русокастро“
 Facebook

Община Камено получи за 10 години правото да управлява крепостта „Русокастро“13.10.2017 / 15:27 - citybuild.bg

Така тя ще може да реставрира, експонира и поддържа археологическия обект.

 

Още преди близо две години кметът Жельо Вардунски настояваше общината да получи права над крепостта, за да може да участва в различни европейски проекти и да направи „Русокастро" туристическа атракция.

 

 

Крепостта Русокастро е изградена в V в. на стратегическа височина - природен феномен, която контролирала най-важните пътища в Североизточна Тракия - между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол. Най-ранните писмени данни за съществуване на селище тук идват от един епиграфски паметник от VІ в. с посветителен надпис за византийския пълководец Юстин. Според българския историк проф. Бешевлиев вероятно той е правнук на византийския император Юстин І / 518-527г/, водил най- тежките войни с аварите.


За първи път името на Русокастро се споменава от арабския географ Ел Идриси в неговата „География на света" , като голям и многолюден град. С това име градът влиза и в описанията на византийските летописци, свързани главно с историческите събития през ХІV в.


На 18 юли 1332г. Русокастро става сцена на грандиозна битка, завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник. Крепостта е разрушена при османските походи през 1443 г. Тя е една от най-големите крепости в  Югоизточна България, която ІХ-Х век охранява старобългарската граница Еркесия.


В крепостта се намирал манастира „Св. Георги", чието създаване се отнася още в V-VІ в. Върху останките му през 2007 г. беше възстановена манастирската църква „Св.Георги Победоносец" с дарения на  фондация „Русокастрон". Светилището "Русина дупка" е било създадено през  ІІ-ро хилядолетие преди Христа от траките. То било посветено на Богинята-майка.


Народната традиция в селото е запазила стари песни и легенди, свързани със страшен змей, който живеел в пещерата. Той се влюбил в хубавата мома Руса/ Русалия и я отвлякъл в пещерата. Нейните сълзи се стичали по скалата и напълнили малко кладенче, което и до днес се счита за лековито.

 

 
още от Новини

още от Страната