СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Общината не приема ремонта на градина "Св. Климент Охридски" в София
 Facebook

Общината не приема ремонта на градина "Св. Климент Охридски" в София19.03.2019 / 14:29 - CityBuild.bg

Изпълнителят трябва да отстрани отчетени некачествени дейности, а вече иска приемателна комисия. 

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заподозря изпълнителя на ремонта на градинката срещу Софийския университет - ПСТ Груп, че планира да избегне бъдещи санкции. На 14 март фирмата е поискала да се състави комисия за приемането на ремонта на градината, но не е отстранила установени дефекти.

 

 

"Според мен при неотстранени забележки да се иска приемателна комисия и приключване на обект, означава само едно - че се търси начин да се оправдаят за санкциите, които предстоят впоследствие. Такова нещо няма да допусна", каза кметът на София. Фандъкова обясни, че фирмата трябва да отстрани пропуските, а ако обектът не е готов в срок, ще бъдат наложени санкции.

 

Снимка: Дневник

 

"Спирам строителните дейности в зоната около пл. „Ал. Невски“, докато изпълнителят на ремонта „ПСТ Груп“ не отстрани некачествено извършени дейности, констатирани многократно. До отстраняване на забележките не спира да тече срокът за изпълнение на договора. Надявам се, че това ще накара изпълнителя най-накрая да си свърши качествено работата и да мобилизира нужния ресурс от работници", обяви кметът.

 

 

Припомняме, че в договора с изпълнителя са заложени сериозни изисквания и санкции за качество на работа и спазване на срокове по договор. Задържа се на изпълнителя банкова гаранция от 536 664 лв. След Акт 15 се освобождава половината от сумата, а другата се задържа до изтичане на 5-годишната гаранция на обекта. При неспазване на срока на изпълнителя се налага неустойка от 178 888 лв. за всеки просрочен ден. При некачествено изпълнение предвидената по договор санкция е 894 440 лв.

 

 

Според главния архитект на София при изпълнението на ремонта в градината, част от проекта за Зона 4, има поредица от забележки: разминаване в зануляването на фугите, монтиране на обрушени елементи, които е трябвало да бъдат подменени, и други. Според Здравков е необходима контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка дали се образуват локви.

 

Снимка: Дневник

 

ПСТ Груп изпълнява и ремонта на градина "Кристал" и улица "Московска". Това е една от двете фирма, чиито договори с общината за поддръжка на 5 района в София бяха прекратени през 2017 година по искане на кмета Йорданка Фандъкова. Причината беше некачествено изпълнение.

 


 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано