СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Очаква се одобрение на проекта за палеонтологичен парк в с. Дорково
 Facebook

Очаква се одобрение на проекта за палеонтологичен парк в с. Дорково05.01.2012 / 12:30 - citybuild.bg

Единственият по рода си у нас и на Балканите музей ще бъде изграден по проект на община Ракитово, каза за citybuild.bg Петя Янакиева от общинската администрация.

 

В края на 2010г. община Ракитово получава безвъздмездна финансова помощ от Оперативна програма „Регионално развитие" за реализацията на проект „Създаване и популяризиране на културно-историческия  продукт, чрез адаптация на Палеонтологично находище - с. Дорково като туристическа атракция, и социализация на културен паметник крепост „Цепина". Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 1 639 625 хиляди лева. Общият размер на проекта е 2 109 384 лева, като общината има, освен 15% съфинансиране, и допълнителен финансов принос в размер на 180 413 лева, тъй като е преценено, че след реализацията на проекта тя ще има приходи от туристическите атракции.

 

Предвидените дейности са подобряване състоянието на Палеонтологично находище - село Дорково, консервация на намерените находки по време на проучването на находището и обособяване на палеонтологичен парк с монтаж на леки конструкции над находището и оборудването му за постоянна и временна сезонна експозиция. Предвиждат се още съоръжения за физическа охрана, огради и видео наблюдение.

 

Сградата ще бъде от метална конструкция и стъкло, като в центъра й се предвижда да бъде поставен макет в естествен ръст на мастодонта, чиито кости са открити в палеонтологичното находище, като отстрани ще има макети в реален размер и на други животни, открити там. В залата ще бъдат разположени консервирани и реставрирани артефакти, намерени от палеонтолозите по време на експедицията през 1985-1987г.

 

 

Предвижда се залата да представлява диорама - умален макет на реално съществуваща местност в късния плиоцен. В нея ще бъде монтирана и озвучителна и видео техника за визуализация на моментите от този период. Посетителят ще се пренесе 4,5 мил. години назад  в саваната край Дорково, ще чува звуците на над 30 вида животни и ще вижда как те се разхождат край него. 

 

За социализацията на палеонтологичното находище се предвижда асфалтиране на пътя до него, изграждане на паркинг, поставяне на химически тоалетни, в т.ч. за хора с увреждания. Ще бъдат поставени беседки и пейки, ще бъде извършена рехабилитация на зелени площи и монтиране на малки съоръжения за отпадъци в района на находището. Всички тези дейности ще бъдат изпълнени така, че да има възможност за възобновяване на дейностите по разкопките.

 

 

Втората цел на проекта на община Ракитово е подобряване на атрактивността на средновековната крепост Цепина, което включва обновяване на хижата, като се предвижда разширяване на място за експонирането на историческия паметник и обособяване на посетителски информационен център, поставяне на художествено осветление около крепостта и въвеждане на програми за анимация - в това число и възстановки на исторически събития. Ще бъде изработен и макет на крепостта. Така Цепина ще се превърне в туристически информационен център, където ще има и помещения за археолозите, които ще работят и в бъдеще върху разкопките на крепостта, тъй като на 70% тя все още не е проучена.

 

 

По проекта се предвижда и подобряване на туристическата инфраструктура - реконструкции на пътищата, които водят до двете туристически атракции и поставяне на указателни табели. Предвижда се рехабилитация на зелените  площи  около посетителския център, нов паркинг около крепостта Цепина, ще бъде ремонтиран и водопроводът до хижата. Предвижда се и павиране и обезопасяване на туристическата пътека към крепостта.

 

Изпълнители за строителството на самите обекти все още не са избрани, тъй като предстои документацията да премине през предварителен контрол от Управляващия орган на ОПРР. До този момент документацията вече е претърпяла една корекция и от община Ракитово очакват тя да бъде одобрена до края на този месец или началото на февруари. След като становището бъде получено, ще бъде обявена обществена поръчка.

 

Плюсовете за община Ракитово след реализиране на проекта ще бъдат доста големи, каза Петя Янакиева, тъй като Велинград е спа-центърът на Балканите, в града идват много туристи по този повод, но няма с какво друго да се забавляват. Община Велинград е партньор на община Ракитово по проекта, с който ще могат да се привлекат туристите, които посещават Велинград, като се очаква и значителен финансов приход. Освен това в село Дорково се провежда и международен фолклорен фестивал и всички негови участници и гости ще посещават и туристическите атракции. Проектът ще е от полза и за двете общини.

 

Малко история - Ракитово, Палеонтологичното находище-с. Дорково и крепостта „Цепина":


  

По хълма към връх Здравец е започвала тропическата гора, имало е единични дървета, под които е почивало на сянка стадо мастодонти от рода ананкус анвернензис. По саваната са препускали трипръсти коне хипариони. Саблезъби тигри, лъвове, примитивни мечки и маймуни примати са си давали среща по пътеката към мястото за водопой.

 

  

Находището е уникално:

-          защото се намира на кръстопътя между Европа, Африка и Азия и показва пътя на миграция и еволюция на животинските видове между континентите;

-          защото е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място - над 600 кости с различни размери на площ 15 кв. м.;

-          защото е от ранния плиоцен - период, от който не са открити други такива находища в Европа и се запълва празнота в науката;

-          защото е изследвано от първата смесена експедиция между учени от Източна и Западна Европа.

 

Край с. Дорково до палеонтологичното находище се появява неолитно селище. Такива има и край днешния кв. Каменица на Велинград край Ракитово. Периодът е ранен неолит - 6 000 г. пр. н. е. Най-проучено е селището край Ракитово. То е от най-старата позната човешка цивилизация в света - Балкано-Карпатската цивилизация. Някои учени днес, между които проф. Ана Радунчева от БАН, смятат, че това са селища от прототракийска  (предтракийска - атлантска) циливилизация.

 

  

Освен проекта за Палеонтологично находище - с. Дорково и за крепостта „Цепина", община Ракитово има и други внесени проекти, два от които са действащи. Единият отново е по ОП „Регионално развитие" - за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна структура. Другият проект е по мярка 321 към Държавен фонд „Земеделие" по Програма за развитие на селските райони, който предвижда изграждане и реконструкция на спортна зала в град Костандово и рехабилитация на пътя от село Дорково до местността Дъното и Цигов чарк. 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно

още от Избрано