СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Одобриха финансиране за Античен град "Хераклея Синтика" в Петрич
 Facebook

Одобриха финансиране за Античен град "Хераклея Синтика" в Петрич29.05.2020 / 16:29 - CityBuild.bg

Предвижда се реставрация, консервация и изграждане на зона за социализация на обекта.

 

 

Фонд за устойчиви градове в ролята му на Фонд за градско развитие за регион Южна България подписа договор за финансиране на проект: „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „АНТИЧЕН ГРАД ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА" и прилежащи некрополи" с община Петрич. Общият бюджет на проекта е в размер на над 8,1 млн. лв., като  безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" е в размер на над 4,9 млн. лв., а одобреното финансиране от ФУГ е в размер на 3 245 919 лв. от които 1 915 092 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по ОПОС, предоставено чрез Фонд на фондовете.

 

Хераклея Синтика е един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. Най-ранните писмени сведения за района на обекта се срещат още в Омировите "Илиада" и "Одисея", книгите на Тукидид и Аристотел. Откритите през 2019 г. структури от елинистичния период и разцвет на античния град са единствените открити засега на територията на страната ни. Нестихващ е интереса на чуждите учени към разкопките. За последните три години няколко международни експедиции са работили съвместно с български археолози за реализиране на новите разкопки.

 

 

Структурите на античен град Хераклея Синтика и некрополите са добре запазени и предлагат най-голямо разнообразие от архитектурно-строителни обекти от античността (форум, магазини, жилищни постройки, базилика, водоснабдителна система и др.). Очакванията на археолозите да открият и амфитеатъра на града допълнително дават възможност да се определи археологическия обект като най-атрактивния по поречието на река Струма.

 

 

Проектът предвижда консервационно-реставрационни дейности и строително-монтажни рабови по Археологически обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи", обект със статут на паметник на културата от национално значение. В допълнение е предвидено изграждането на зона за социализация на обекта, с цел създаването на интегриран туристически продукт на територията на общината.

 

 

 
още от Новини

още от Страната