СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Одобриха разширението на рибарското пристанище в Созопол
 Facebook

Одобриха разширението на рибарското пристанище в Созопол14.03.2018 / 11:29 - CityBuild.bg

Пристанът на лодките е разположен по протежението на ул. „Крайбрежна".

 

 

Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев е одобрен Подробен устройствен план за разширение и реконструкция на рибарско пристанище град Созопол. С него се предвижда разширяване на пристана за лодки. Одобряването на плана е свързано с необходимостта на община Созопол от модерно рибарско пристанище. Очаква се реконструкцията да допринесе за развитието на риболовната дейност и за запазване на рибарството като занаят.

 

 

Новото пристанище ще бъде разделено на две – Терминал 1 и Терминал 2. Като финансиране ще се изисква по-голям ресурс от допустимите 10 милиона, които предвижда европейската програма за рибарство и аквакултури, затова разширението и реконструкцията се очаква да бъдат на два етапа.

 

Първият етап /в морската акватория/ предвижда изграждането на плаващи понтони за акостиране на рибарски съдове /125 броя/ и изграждане на хелинг. Вторият етап /сухоземна част/ предвижда: изграждане, рехабилитация, благоустрояване и оборудване на места за разтоварване на акостиращи риболовни кораби; подмяна на настилките; обособяване на различни зони - за паркиране, за пешеходци, за рибарски съдове; изграждане на пешеходна алея; обезопасяване с парапети; изграждане на сгради със смесено предназначение; осигуряване на площи за обслужване на рибари и туристическо ниво за атракции; подобряване на условията за преработка на риба и рибни продукти, ледогенератор, първична обработка на риба и деликатеси; елементи на градската среда - осветителни тела, пейки, кошчета за отпадъци, озеленяване и други; създаване на условия за развитието на кулинарен и сватбен туризъм.

 

 

Общинското рибарско пристанище "Созопол" има прилежаща акватория, която е част от вътрешно-акваториалното пространство на пристанището Созопол, известно сред морските среди като „Созополски гаван". Пристанът на рибарските лодки е разположен в бреговата зона, по протежението на ул. „Крайбрежна". Територията на част от улицата, съществуващия паркинг и сегашната брегова зона са отвоювани от морето през годините, като има изградена предпазна (кейова) стена от зидани каменни блокове.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от Страната