СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Опасна е сградата за бъдещата детска болница, твърди Камарата на архитектите
 Facebook

Опасна е сградата за бъдещата детска болница, твърди Камарата на архитектите18.10.2019 / 12:50 - CityBuild.bg

Тя внесе жалба във ВАС да бъде спряна поръчката за дострояване на двата 12-етажни корпуса.

 

Довършването на сградата е незаконно

 

Камарата на архитектите е категорична, че сградата е незаконна в сегашното й състояние, защото нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница, а спред Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра. През 2011 г. незавършеният строеж е определен за премахване и се предвижда изграждането на нова детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж и обществената поръчка за довършването му незаконни.

 

Сградата ще бъде опасна

 

Грубият строеж е започнат през 1978 г. и 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита. Това означава, че процесите на износване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо. Експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 г. Тогава идеята за детска болница пак е на дневен ред и Народното събрание е поискало становища и доклади какво да се прави. Експертите казват, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда. Въпреки това през април тази година МЗ прави задание и обявява обществена поръчка за довършване на строежа. Припомняме, че в сряда от министерството съобщиха, че три оферти са постъпили по поръчката за избор на изпълнител за инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница.

 

 

Заданието на обществената поръчка е непълно и некомпетентно

 

Освен това, заданието за проектиране е непълно и некомпетентно и отваря вратата за злоупотреби, казвт от Камарата на архитектите в България. Причината е, че за специфичните инженерни системи (електричество, вода, климатизация, инсталации за кислород и други медицинските газове) няма дума в заданието на Министерството на здравеопазването.

 

Болниците са сред най-големите консуматори на енергия. Ето защо съвременните лечебни заведения се проектират като пасивни сгради с ниско потребление и със собствено производство на енергия. Подобни съвременни изисквания в техническото задание на МЗ няма, казват от КАБ. Болниците са особено важни в случаи на природни бедствия, терористични актове, военни конфликти, защото трябва да осигурят не само своите пациенти, но и пострадалите. Затова сградата трябва да издържа на силни земетресения, да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна. В заданието на МЗ обаче няма и дума за по-високи изисквания от минималните и не само - според КАБ няма дори за изисквания, които според нормативната уредба министерството трябва да укаже в заданието.

 

Според КАБ в заданието не са споменати нито брой на паркоместата, нито хеликоптерна площадка за спешните случаи. Не е предвидена топла връзка със съседната университетска болница „Майчин дом“, като списъкът с пропуски, дефекти, разминавания и заложени недомислия на границата на криминалното може да бъде продължен, казват от Камарата.

 

Липсват предпроектно проучване и идеен проект

 

В случая обществената поръчка е за довършване на стария строеж на инженеринг, т.е. всички етапи в създаването на сградата ще бъдат поверени на строителя, чиято цел по правило е да извлече максимална печалба при минимални разходи. "Инженерингът е допустим единствено, когато вече е създаден идеен проект на сградата. В случая липсва дори предпроектно проучване", казват от КАБ.

 

 

След публикуването на обществената поръчка КАБ предупреди здравното министерство, че заданието е неграмотно и залага огромни опасности. Предложи и безвъзмездно да помогне за написването на професионално задание заедно с камарата на инженерите. Министерството на здравеопазването отказа. Затова архитектурната колегия обжалва поръчката пред КЗК, но жалбата беше отхвърлена, защото поръчката отговаряла на Закона за обществените поръчки.

 

"Широката рамка на този закон обаче не прави разлика между строителството на болница и сграда за търговията с плод и зеленчук, както е написана в конкретния случай. За строителството на болница изискванията са много и са специфични, съобразени с дузина закони и още няколко пъти по толкова наредби, стандарти и изисквания. Без да се броят световните иновации в тази област", коментират още от Камарата на архитектите и допълват, че заложените в тази обществена поръчка гафове залагат ремонт на ремонта на ремонта без край, както и много повече от предполагаемите 95,4 млн. лв. обществени пари.

 

На 30 септември КАБ е внесла във ВАС жалба срещу условията в обществената поръчка. Делото е насрочено за 11 ноември.

 

 
още от Новини

още от София