СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Осигуряват средства за реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка
 Facebook

Осигуряват средства за реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка07.07.2020 / 14:26 - CityBuild.bg

210 000 лева са необходими за изработка на проектите за цялостното укрепване на монумента.

 

Министерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства по бюджета на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението за това е взето след работна среща между министъра на културата Боил Банов, заместник-министър Амелия Гешева и представители на институцията с директора на НПМ „Шипка - Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов. 

 

Предварителните разчети в представения на министъра План за действия по възлагане и изработване на инвестиционен проект за цялостна консервация и реставрация на обекта сочат, че за обезпечаване финансирането на препоръчаните дейности са необходими близо 210 000 лева. Музеят разполага с част от необходимите средства, а Министерството на културата се ангажира да предостави необходимия остатък.               

 

Решението за необходимостта от незабавни действия идва и в изпълнение на издадена на 1 юли заповед от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова за извършване на необходимите укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. Към ръководството на Музея са отправени и препоръки с цел цялостно укрепване на съоръжението след проверки на място през 2015, 2018 и 2020 г. Препоръките изискват действия по цялостно проучване състоянието на Паметника на свободата, въз основа на което да се изготви проект за консервация и реставрация на монумента, на пространството около него и вертикална планировка и отводняване. Дадени са указания за пълно архитектурно и фотозаснемане и за конструктивно обследване на обекта, въз основа на които да се възложи изготвянето на проект за консервация и реставрация. Цялостното обследване на съоръжението, извършено съвместно с инженер-конструктори, ще даде информация относно вида и обема за бъдещите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности. 

 

В изпълнение на препоръките на Инспектората през последните четири години ръководството на Музея е инициирало редица дейности - геодезическо заснемане на паметника и прилежащия му район, снабдяване на обекта с акт за публична държавна собственост, изработване и регистриране на технически паспорт на недвижима културна ценност, съгласуване на предварително проучване и задание за проектиране на цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата по установения ред и други. Тази година през май Паметникът беше обезопасен с ограда и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" отвори врати.  

 

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" притежава статут на единична историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение". Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и извършена в началото на 80-те години. Повече за Музея можете да видите тук: www.shipkamuseum.org и на фейсбук страницата на културния институт.

 

 
още от Новини

още от Страната