СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ако съм за оставка, сам ще си тръгна, каза министърът на културата
 Facebook

Ако съм за оставка, сам ще си тръгна, каза министърът на културата14.11.2019 / 18:10 - CityBuild.bg

"Казусът с Ларгото не е случаен, ще сезирам прокуратурата", допълни Боил Банов.

 

"Явно целият сценарий бе да ми се вземе главата много по-рано, но моята е здрава карловска глава и не пада лесно. Информирал съм премиера и той ми каза да кажа на хората какво се е случило, за да знаят. На призивите за оставка на БСП няма да отговарям. Ако съм за оставка, сам ще си тръгна." Това каза министърът на културата Боил Банов на прескоференция в министерството.

 

 

В началото на годината от БСП обвиниха, че Министерството на културата е опростило 700 хил. лв. на фирми-строители на етапи от Ларгото като неустойка за забавено изпълнение. По-рано днес пък казаха, че от министерството са изпуснали сроковете за обжалване по делото срещу изпълнителя на забавения ремонт на античния комплекс и поискаха оставката на Банов. А директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ Татяна Цветанова към МК подаде молба за напускане с оглед на резултатите по съдебния иск към фирмата-изпълнител на строителните дейности на Ларгото.

 

На 12 февруари, десетина дни след атаката към мен, в Министерство на културата на втора инстанция постъпи определение на съда, че губим делото срещу консорциума-строител на Ларгото. Срокът за обжалване на документите е 12 март. Допреди няколко дни това, което знаехме аз и което ми казва главният секретар е, че чакаме насрочване на дело за трети етап във ВКС. Не ни е било съобщено, че има друго развитие по делото освен това”, обясни Банов.

 

"Преди няколко дни разбрах, че истината е съвсем друга. Служителят, оторизиран от правна дирекция да води делото, е внесъл жалбата на 13-и, вместо на 12-и март. След 10 дни съдът е заявил, че срокът е изпуснат. От 12 март, без правна дирекция да уведомят нито мен, нито главния секретар, оторизираният служител е внесъл жалене на това решение. По това, което виждам, манипулативно се опитва да обясни, че документите са пуснати по пощата на 12-и. И сега по този казус преди дни е решил съдът", продължи той.

 

Банов обясни, че тези документи се движат от правния отдел и затова не е информиран. "Ако открием, че служители, различни от тези, които са положили подписите си на документите, са участвали в това, ще си носят отговорността. Аз лично ще предам документите от нашето разследване в прокуратурата", каза министърът.

 

Според Банов тези действия не са случайни. "Служителите, които стоят зад този акт, работят тук от повече от 10 години и такава грешка от тяхна страна е невъзможна, особено в онзи момент", категоричен бе той. И подчерта, че това няма как да се е случило със знанието му - най-малкото защото прокуратурата го разследва по случая.

 

Пресинформация от министерството - тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано