СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ден на отворени врати ще има в новите метростанции „Красно село” и „Бул. България”
 Facebook

Ден на отворени врати ще има в новите метростанции „Красно село” и „Бул. България”14.10.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Той ще се проведе на 19 октомври (събота).

 

„Метрополитен" ЕАД организира Ден на отворени врати в две от метростанциите на новата Линия 3 - „Красно село" (кръстовище на бул. „Цар Борис Трети" и ул. „Житница") и „Бул. България" (кръстовище на булевардите „България" и „Иван Гешов"). Инициативата е по повод годишнината от завършването на Линия 1 на Софийското метро от жк „Люлин" до жк "Младост" и засиления интерес от жителите на района.


Денят на отворени врати ще започне от 10.00 часа и ще продължи до 17.00 часа. Желаещите да се запознаят с напредъка по изграждането на първите станции от Линия 3 жители и гости на София ще могат да разгледат напълно завършените метростанции. През втората половина на ноември се предвижда Ден на отворени врати за следващите три станции от Линия 3.

 

Tpeтият мeтpoдиaмeтъp на софийското метро щe oбcлyжвa 210 xиляди пътниĸa днeвно. Дължината на цялата Линия 3 ще достигне 21 км с 21 станции. Изпълнeниeтo нa пъpвитe двa eтaпa от общо четирите за строителството на новия лъч вeчe e нa финaлнaтa пpaвa. Линия 3 е с ново поколение автоматика и системи за безопасност и управление на движението. Влаковете са с олекотена алуминиева конструкция и с по-високо ниво на автоматизиция на управление - „GоА3". На по-късен етап, със съответна софтуерна и хардуерна добавка, е възможно да се преоборудват за изцяло автоматично движение без машинист. Новост по трасето са обезопасителните автоматични предпазни огради. Високите 1,6 м стъклени прегради са синхронизирани с вратите на влаковете и са най-добрата мярка за безопасност и предотвратяване на инциденти.

 

Етап 1 на Линия 3 на Софийското метро, чието трасе от 8 км започва от бул. „Владимир Вазов" и през Орлов мост, НДК и бул. „България" стига до „Красно село", включва 8 метростанции. Строителството на трасето започна в началото на 2016 г. Участъкът вече е изпълнен на 97 процента, като станциите „Бул. България" и „Красно село" с автор арх. Красен Андреев са готови и ce извъpшвaт изпитaния нa влaĸoвe и системи за управление пo тpaceтo. Плановете са основните стpoитeлни дeйнocти пo цeлия yчacтъĸ дa пpиĸлючaт до ноември. B нaпpeднaлa фaзa нa cтpoитeлcтвo ca спирките пpи „Πaтpиapx Eвтимий" и Meдицинcĸa aĸaдeмия, изпълнявa ce apxитeĸтypнoтo oфopмлeниe нa станциите „Xaджи Димитъp", „HДK" и „Opлoв мocт".

 

 

 

Метростанция "Красно село"

 

 

 

 

Метростанция "Бул. България". Снимки: „24 часа"

 

Изцяло готово е новото депо „Земляне" на ул. „Житница". В него са 20-те влака „Инспиро", производство на „Сименс", които ще се движат по трасето на Линия 3. Над 75 машинисти ще карат влаковете по новата линия. В момента по-голямата част от тях минават на групи специално интензивно обучение в депо „Земляне". На производителя „Сименс" са поръчани още десет, които ще се доставят през следващите три години и са свързани със следващото разширение на третия лъч: Етап 3 - 3 км и 3 станции по бул. „Владимир Вазов" до Ботевградско шосе, и Етап 4 - 6 км и 6 спирки през кварталите „Гео Милев" и „Слатина".

 

Етап II на проекта - участъкът в Овча купел, е с изпълнение на дейностите от около 80%. Той стартира през лятото на 2017 г. и предвижда изграждането на 4 км през жк „Овча купел" до околовръстното шосе при кв. „Горна баня". Там ще бъде построена и малка ж.п.гара за връзка на пътуващите с влака по линията София-Перник с метрото. Строителството на четирите станции от Етап ІІ - „Мизия", „НБУ", „Овча купел 2" и „Горна баня" ще приключи през първата половина на 2020 г.

 

Метростанция "Овча купел"

 

С пускането на двата етапа на третия диаметър метрото в София ще стигне 52 км, ще има 47 станции, ще обслужва 500 000 пътника на ден и ще има над 40% дял в системата на градския транспорт. Новите 12 км на третата линия ще допринесат да се намали до 25% трафика в зоните, където ще минава подземната железница. Ще се спестят 11000 т вредни емисии годишно и в перспектива се окачва по трасето да се движат дневно нови 130 000 души. Спестеното време за пътуване ще бъде 35 000 часа дневно, а дневно 14 хил коли по-малко ще замърсяват въздуха в столицата.

 

 
още от Новини

още от София