СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Palazzo Daniele - история, изкуство и дизайн
 Facebook

Palazzo Daniele - история, изкуство и дизайн16.10.2020 / 11:40 - CityBuild.bg

Проектът за архитектурна реставрация беше представен на форума SHARE Sofia 2020.

 

Роберто Паломба е архитект и дизайнер с международна известност, който живее и работи в Милано. Студиото Palomba Serafini работи по интериорни, изложбени и архитектурни проекти по целия свят, като има множество награди. Една от тях е за архитектурната реставрация на Palazzo Daniele в малкото градче Gagliano del Capo, близо до морския бряг. Проектът беше представен от арх. Паломба по време на четвъртото издание на SHARE Sofia. Международното събитие за архитекти и инженери се проведе на 6 октомври в InterContinental Hotel и онлайн със съдействието на ЕТЕМ - част от партньорската мрежа на форума.

 

 

Обновяването на Palazzo Daniele е проект за архитектурна реставрация, свързан с преразпределение на пространства и нов подход в промяната на предназначението. Това е не само хотел, но и място за преживяване, за докосване до историята, изкуството и дизайна.

 

 

 

Palazzo Daniele е построен през 1861 г. и е преустроен от собственика в началото на 20 век. Последният член на семейството е Франческо Петручи, който няколко години живее в чужбина, колекционира съвременно изкуство и се мести в Галяно дел Капо, като внася частица от своя свят и страст в двореца. Заедно с предприемача Габриеле Салини той решава да го реставрира и обнови с помощта на дуото Ludovica+Roberto Palomba. „Франческо ни помоли да преоткрием дома му като резиденция за художници", казва Паломба за намерението на клиента, който е филантроп и основател на базираната в Пулия организация с нестопанска цел Капо Д'Арте. Архитектите се концентрират върху концепцията за празнотата. Или, както казва Серафини, „да възстановим пространствата до основните им положения".

 

 

През април 2019г. Palazzo Daniele отваря с различна концепция за гостоприемство, където историческите пространства се запазват, като същевременно са съчетани със съвременно изкуство и местна култура. Първоначално проектирана от местния архитект Доменико Малинконико, структурата от 7 500 квадратни метра, каменна и гипсова, включва две крила, ограждащи вътрешен двор - „архитектурният център".

 

 

Хотелът разполага с общи пространства, бар, кухня с неформална атмосфера, басейн и спа, оранжерия и кафене (ресторант).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всеки от 9-те апартамента съчетава съвременност, 150-годишна история и дизайн - с минимално обзавеждане, голи стени и сводести тавани със стенописи. Възстановени са богато украсените фрески и мозаечни подове. Баните са с модерни аксесоари и продукти, някои по проект на дизайнерите.

 

 

 

 

 

 

В стаите древните семейни портрети се редуват със съвременни произведения на изкуството, като някои от тях са и функционални - като светлинната кутия на Симон д'Ексея, осветяваща повечето стаи, или душът от висок 6 метра таван с вода, падаща в малък басейн, проектиран от Андреа Сала.

 

 

 

В допълнение към визията, хотелът предлага още разходка с лодка, риболов, спорт, винтидж турове, романтични обеди и вечери за двама, както и организиране на специални събития.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от АРТ