СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В партньорство с JASPERS ще се реализират проекти в спешната помощ и градския транспорт
 Facebook

В партньорство с JASPERS ще се реализират проекти в спешната помощ и градския транспорт13.09.2017 / 18:00 - citybuild.bg

Това заяви заместник регионалният министър Деница Николова по време на форум за инициативата.

 

Зам.-министър Николова обърна внимание, че подходите за изпълнение на кохезионната политика на ЕС ще бъдат променени, като в момента се търсят и формират новите модели за финансиране след 2020 г. По думите й, един от възможните модели за финансиране на проекти ще бъдат финансовите инструменти и нисколихвеното кредитиране. В това отношение България има опит с инициативата JESSICA, която даде възможност за реализирането на проекти, които осигуряват своята устойчивост чрез приходите, които генерират във времето.

 

Според Николова, сме изправени и с предизвикателството, че новата кохезионна политика ще бъде с по-ограничени средства, което ще доведе до изискване от ЕК всеки проект да има не само принос за развитие на регионите и целите на конкретна програма, както и към развитието на националните територии, но и да има принос и добавена стойност към ЕС. „Това е трудно постижимо и насочва усилията в практическо прилагане на партньорствата от Пакта на Амстердам по отношение на формиране на общи проекти, които да могат да бъдат изпълнявани чрез различните форми на бъдещо финансиране след 2020г.", подчерта Деница Николова.

 

В настоящия програмен период в партньорство с JASPERS предстои реализацията на големите проекти за „Модернизация на системата за спешна медицинска помощ" на Министерство на здравеопазването и „Интегриран столичен градски транспорт - фаза ІІ" на Столична община. С първия от тях Министерството на здравеопазването ще обнови и модернизира сградния фонд и оборудването в системата за спешна медицинска помощ. Предвидено е дейностите да обхванат спешните отделения на 34 лечебни заведения, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали за спешна медицинска помощ в цялата страна. Проект „Интегриран столичен градски транспорт - фаза ІІ" трябва да надгради постигнатите резултати от изпълнението на проекта през предходния програмен период.

 

„В дух на приемственост България ще направи и своята крачка да осигури възможността за продължаване на вече започнати и одобрени политики от страна на правителството, каквото е проследяването на изпълнението на Градския дневен ред и изпълнението на Пакта от Амстердам и формираните 12 партньорства", каза още зам.-министър Николова. България има участие в 4 от тях. София участва в партньорство на тема „Дигитален преход", Бургас се включва в тема „Градска мобилност", Габрово - в тема „Иновативни обществени поръчки", и МОСВ работи по тема „Климатична адаптация". 

 

 
още от Новини

още от Страната