СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Пеньо Столаров получи отличие от Столична община
 Facebook

Арх. Пеньо Столаров получи отличие от Столична община19.09.2019 / 11:44 - CityBuild.bg

Наградата е за реконструкцията на сграда с музей към Боянската църква в детска градина.

 

В Деня на София - 17 септември, Столична община връчи наградите на София за изключителни постижения и принос в националната култура. На церемония в Народния театър „Иван Вазов" отличие за архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда получи проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров за реконструкцията на сграда с музей към Боянската църква в детска градина.

 

Представителната приемна сграда с музей към Боянската църква е проектирана през 80-те, малко след като църквата е включена в списъка на ЮНЕСКО през 1979. През 90-те е изоставена, а настоящата ѝ реконструкция от музей в детска градина е от автора на оригиналния проект арх. Пеньо Столаров.

 

 

ПЕНЬО СТОЛАРОВ е роден в София на 09.03.1947 г. Завършва Гимназията с преподаване на немски език "Карл Либкнехт" със златен медал, а после - два семестъра „Строително инженерство" в УАСГ, един семестър „Вътрешна архитектура" във Висше училище за приложни изкуства „Строгонов" в Москва, десет семестъра „Архитектура" в УАСГ. Дипломира се като архитект и работи в проектантска организация „Балканстрой". През 1980 година защитава докторска дисертация в „Баухаус Университет" във Ваймар в Германия. 

 

След 1980 година е: главен специалист в Държавната комисия за художествен синтез и архитектура към Комитета за култура (СБХ и САБ), архитект на свободна практика чрез САБ и ДК, хоноруван преподавател в УАСГ, проектант в НИПК-София, заместник-главен редактор на международното списание „Архитектура и общество", преподавател (Lehrauftrag) във FHT (Висше Техническо Училище) -  Щутгарт, Германия. През 1988г. основава ЕТ П.И.Ф. „Пеньо Столаров АРТ".

 

През 1989-1995 Пеньо Столаров е преподавател по „Проектиране и строителство в исторически контекст" в FHT, Щутгарт. През 1992г. основава собствено архитектурно бюро в Щутгарт и работи като архитект на свободна практика в партньорство с kpp, Лайпциг. През периода 1997-1999 е преподавател (Lehrauftrag) по „Опазване паметниците на  културата и строителство в контекст" в HTWK (Висше техническо  училище за икономика и култура) в Лайпциг. През 2000г. е архитект на свободна практика с бюро в Берлин, като регистрира 13 обекта на промишления дизайн в  мострения регистър на ФРГ и получава свидетелство за промишлен дизайн в България.

 

През 2002г. е Visiting Professor на IАА - Международна академия за архитектура, а през 2005г. възобновява членството си в Камарата на архитектите в България. През 2007г. „Атика Р5" ООД & ЕТ П.И.Ф. „Пеньо Столаров АРТ" основават „ППП Консорциум" със седалище в Бургас, София и Берлин. През 2011г. е хоноруван преподавател в Нов български университет, през 2012 година придобива научното звание „доцент", а от 07.02.2012 г. - доц. д-р в департамент „Архитектура" на НБУ. През 2014г. придобива научното звание "професор", като от 01.08.2014 г. е професор д-р в департамент „Архитектура" на НБУ.

 

Още подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ