СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Подготвят постоянна изложба за Часовниковата кула в Севлиево
 Facebook

Подготвят постоянна изложба за Часовниковата кула в Севлиево04.08.2017 / 15:42 - citybuild.bg

Догодина тя става на 240 години - построена е през 1779 година, и е най-старата обществена сграда в града.

 

В тази връзка Инициативна група "Кулата Севлиево" в партньорство с общината и Исторически музей-Севлиево подготвя постоянна изложба със снимки и информация, която ще бъде разположена около самата кула. За целта се събират стари фотоси, картини или интересна информация за Часовниковата кула и района около нея.

 

Всеки, който разполага с нещо интересно по темата и иска да го предостави, може да се обади на тел. 0889 506265 или да пише на kulata-sevlievo@abv.bg. Всички предоставени материали ще бъдат върнати на притежателите им, след като бъдат копирани или снимани, а имената на собствениците ще бъдат упоменати в изложбата.

 

 

Часовниковата кула е най-старата запазена обществена постройка в Севлиево. През ХVІІІ век развитието на занаятчийството налагало спазването на определени правила на работа, права и задължения. В тази връзка в някои градове на страната започват да се издигат високи часовникови кули, чиито камбани съобщават за всеки изминал час.  


Според някои краеведи Севлиевската часовникова кула е построена през 1777 година, а други специалисти са на мнение, че на годината, изписана с арабски цифри над входната й врата, съответства годината 1779г. Върху камбаната е гравирана годината 1775.


Във външния вид на камбанарията се различават три основни части. Във вътрешността на каменната основа се движат въжетата с тежестите на часовниковия механизъм, който се намира в средната, осмоъгълна част. Дървената конструкция най-горе завършва с купол, обшит с медни листи. Във вътрешността й се намира камбаната, а през отворите по стените свободно излита звънът. Интересни са каменните релефи, които изобразяват строителни инструменти, военни предмети, различни розети.


През 1871 година известният австроунгарски пътешественик, археолог и етнограф Феликс Каниц, при едно от пътуванията си по българските земи престоява няколко дни в Севлиево. В пътеписа си „Дунавска България и Балканът" той описва впечатленията си от града, като споменава и Часовниковата кула. Паметната плоча, монтирана върху стената на кулата, отразява събитията от юли 1877 година, когато разузнавателни части от руската армия влизат в града и след импровизирано шествие, организирано от ентусиазираното севлиевско гражданство, хусарите сядат при градския часовник да си починат и да се нахранят.        


Часовниковата кула се превръща в градска забележителност и неизменен елемент от живота на севлиевци и за нея през годините се полагат грижи. Като важни новини в общинските вестници през годините 1911, 1924 и 1965 се публикуват съобщенията, че е правен ремонт или е поправян часовниковият механизъм. Обявена е за архитектурен паметник на културата.   

 

 
още от Новини

още от АРТ