СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
СБХ подкрепя само проекта на проф. Старчев за паметника на НДК
 Facebook

СБХ подкрепя само проекта на проф. Старчев за паметника на НДК08.02.2013 / 18:00 - citybuild.bg

Съюзът на българските художници протестира срещу опитите на някои държавни органи да се разпореждат с културните ценности и настоява да спре веднага и завинаги кампанията срещу паметника.

 

То е изпратено до кмета на София, зам.-кмета по „Култура, образование, спорт и превенции на зависимости”, министъра на културата, главния архитект на София, председателя на УС на САБ, и до председателя на СЕМ.

 

През август миналата година СБХ изпрати становище относно съдбата на паметника „1300 години България", както и относно допитването до гражданите по въпроса. Те помолиха за отговор органите и лицата, към които се обърнаха и се надяваха те да съгласуват решението си с Министерството на културата, Съюза на българските художници (СБХ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство (СЕСИИ).

 

"Не получихме отговор и никой не ни потърси за мнение. Напротив - бяха предприети редица недопустими действия. Продължи събирането на непрофесионални преценки, бяха толерирани идеи за „преустройство" на паметника, които граничеха с гавра - не само с паметника, но и с историята на България. Сега като последен опит за нелепа демократичност се обмисля обявяването на национален конкурс за реконструкция на паметника! Като абсолютна проява на арогантност е поканата за участие в конкурса на самия проф. Валентин Старчев - авторът! Никой никога и никъде по света не си е позволявал подобно нещо - при жив автор и при вече официално приет негов проект за преустройство да се обяви нов, национален конкурс! Очевидно в България не важат никакви закони за авторско право или пък някои хора си мислят, че стоят над законите... колко познато!", се казва вписмото. 

 

Съюзът на българските художници протестира срещу опитите на някои държавни органи да се разпореждат с културните ценности и настоява да спре веднага кампанията срещу паметника. Според СБХ политизирането на едно произведение на изкуството, символизиращо 13-вековната ни история и изградено със съвременни пластически средства, както и „референдумът", проведен сред общо 3000 души, са недостойни и не ни представят като част от цивилизования свят. СБХ застава единствено и сам зад проекта на проф. Старчев. "Всеки друг начин за разрешаване на проблема ще приемем като некомпетентен и популистки, а и като нарушаване на закона за авторското право, казват от съюза в отворено писмо", казват от съюза.

 

Под писмото стоят имената на председателя на СБХ Любен Генов, на зам.-председателя - изложбена дейност Димитър Грозданов, на зам.-председателя - стопанска дейност Анжело Красини, и на проф. Десислава Минчева - международна дейност и PR. 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано