СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Arup показва как може да се строи от банани, фъстъци и картофи
 Facebook

Arup показва как може да се строи от банани, фъстъци и картофи14.11.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Инженерното бюро представи концепцията "The Urban Bio-Loop" с примери как могат да се използват хранителните отпадъци.

 

От обвивките на фъстъците се произвеждат икономични прегради, които издържат на влага и огън. Обвивките на ориза се използват като свързващ елемент за цимент или материал за панелите. От плодовете и листата на бананите се получава здрав текстил с добри акустични свойства, а от пресована изсушена кора на картофите се прави лек устойчив към огъня и отблъскващ водата изолатор. Гъбите пък се използват като блокове или тухли, които могат да се използват повторно след преработка.

 

Павилионът на студио The Living е построен с тухли от местни гъби, които растат на селскостопансиките отпадъци от стъблата на царевицата

 

12 технологии на основата на хранителни компоненти са споменати в отчета на фирмата, като всички са достъпни и се произвеждат в различни части на света. Към технологията има интерес не само от гледна точка на екологията, но и от страна на бизнеса.

 

Част от тези материали вече са сертифицирани, а останалите все още се тестват. Експериментира и Arup, като един от примерите е в фасадната система BioBuild. Технологията намалява разходите за енергия за производство на фасадата до 50% без увеличение на цената, ако се сравнява с подобни традиционни системи.

 

 

 

 

Разработват се и 3 други системи, като тук са достъпни презентации с описанието на технологията, тестовете и процеса на производство.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Любопитно