СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ново поколение измервателни мрежи в помощ на геодезистите
 Facebook

Ново поколение измервателни мрежи в помощ на геодезистите29.10.2009 / 13:19 - citybuild.bg

Амбициозен проект за перманентни GNSS станции в национален мащаб започва работа в България.

 

Мрежата, наречена ГеоНет бе представена днес в столицата, предаде репортер на citybuild.bg.

Днес е и официалният старт на търговската част на проекта, обясни мениджъра на проекта инж. Деян Киров.   Инициативата за създаването на ГеоНет е продиктувана от нуждите на геодезията, инфраструктурата, кадастъра и ютилити сектора, а областите на приложение са големи. Мрежата дава възможност за измерване със сантиметрова точност, запис на данните във всяка секунда в 24 часа в денонощието.
Данните се получават от сателити на американската спътникова система GPS и руската GLONASS. Получената информация се предава в контролен център, където се съхранява, разпределя , анализира и предоставя на крайните потребители. Основните предимства на мрежата са точността на получените данни, достъп до услугите в реално време чрез интернет, връзка през мобилен телефон, непрекъснат мониторинг, онлайн администриране, лесен контрол и управление на разходите.

Мрежата от ново поколение премахва нуждите от използване на собствена референтна станция за измервания в реално време, а това спестява и средства, обясни за citybuild.bg Киров.

На територията на страната са поставени 30 станции, които осигуряват пълно покритие.„В България няма нормативна база за измерване в реално време, а с налагането на такива мерки се гарантира качеството на такива услуги.
България е последната страна, в която се въвежда системата, дори в Албания тя вече работи. Мрежата у нас изградихме за по по-малко от година”, каза Киров.

Тарифирането на услугата е на база времетраене на ползваните корекции, инвестицията е изцяло частна и за първите две години възлиза на около 950 хиляди евро, съобщи още за citybuild.bg  мениджърът на проекта.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от София