СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В понеделник приключва регистрацията за кръглата маса "Архитектура Плюс"
 Facebook

В понеделник приключва регистрацията за кръглата маса "Архитектура Плюс"04.05.2012 / 18:00 - citybuild.bg

На Европейския форум в Гранд Хотел София на 11 май ще се обсъждат възможностите за подобряване на застроената среда.

 

Кръглата маса е под егидата на президента Росен Плевнелиев, съобщи арх. Николай Гълъбов, член на Управителния съвет на Архитектурния съвет на Европа, координатор на тематична зона „Архитектура и качество на живот" и председател на Комисията по международна дейност и евроинтеграция към КАБ. 

 

Изследванията на европейските здравни организации показват алармиращи статистики. Случаите на астма в Европа са се удвоили в последните десет години, а Световната здравна организация предупреждава, че до 2020 г. може да се появят още 15 милиона нови случая на рак, ако сегашните тенденции се запазят. Депресията и неудовлетвореността от живота стават все по-масово явление. Цели 38% от европейците страдат от психични разстройства, включително стрес.

 

Само през 2004 г. Европа е изразходвала 118 милиарда евро за лекуване на психични заболявания. Главните причинители са свързани със заседналия и нездравословен начин на живот и стреса. Изследванията показват, че застроената среда оказва сериозно влияние върху здравето и общото психическо и физическо състояние на хората. Подобряването на условията за живот в градовете, където живеят над 70% от европейците, и на сградите, в които прекарваме над 90% от живота си, неоспоримо биха имали силен положителен ефект върху здравето и щастието на хората.     

 

Разумно  ли е търгове с критерии „най-ниска цена" да определят къде и как живеем? Колко струва здравето ни и здравето на децата ни? Защо шефът на дирекцията към Европейската комисия Клаудио Романини заяви: "Прилагането на Директивата за обществените поръчки е довело включително до перверзни резултати при сключването на договори - в стремежа да се получат най-ниска цена и най-кратък срок"?

 

Европейският форум на 11 май в София ще обсъжда възможностите за подобряване на застроената среда в светлината на стратегията „Европа 2020". Промени, които могат да спомогнат за подобряване качеството на живот на гражданите, намаляване на енергийната зависимост, както и за възстановяването на европейските икономики от икономическата криза. Кръглата маса е организирана с подкрепата на Архитектурния съвет на Европа, Министерството на регионалното развитие и Столична община.

 

Ще бъдат дискутирани нормативни и финансови пречки и стимули за създаване на една по-здравословна, дълготрайна, вдъхновяваща и природосъобразна застроена среда. Влиянието на „зеленото" строителство, качеството на техническите задания и творческата свобода върху удовлетвореността на гражданите. Какви са ролята и отговорностите на проектантите и защо холистичният подход е полезен за обществото. Ефектът от работа на цени „под себестойност". 

 

Строителният сектор осигурява приблизително 10% от европейския брутен вътрешен продукт. За всяко 1 евро, изразходвано в строителството, има допълнителен тласък на икономическата активност от около 3 евро. Наемането на 1 архитект води до създаването на работни места за повече от 30 други специалисти в областта на строителството. Иновативното, „мостово" финансиране на проектите стимулира усвояването на Европейските фондове. 

 

Близо 40% от парниковите емисии и потреблението на първичните енергийни източници в ЕС са причинени от сградния фонд.  Работата по подобряването му, за да станат сградите по енергийно-ефективни и устойчиви, е ключът към ускоряването на икономическото възстановяване и към подобряване благосъстоянието на обществото. Създаването на по-добър вътрешен микроклимат в сградите води и до по-ниско потребление на природни ресурси и спомага за разрешаването на проблема с „енергийната бедност".

 

В следствие на икономическата и финансова криза, глобалното затопляне и последиците от климатичните промени, живеем във време на сериозни предизвикателства.  Ако на строителният сектор се предоставят възможности, подходящи ресурси и законова рамка, той може да се превърне във водеща сила за икономическото възстановяване, да допринесе за успеха на стратегията Европа 2020 и за създаването на устойчив просперитет в Европейския съюз.

 

За регистрация посетете: www.facebook.com/architecturepluseurope2020.

 

Проект ПРОГРАМА

 

9.00-09.30. Регистрация

9.30-10.00. Откриване и приветствия:

 

Росен Плевнелиев - Президент на Република България, Негово превъзходителство Коре Янсон, посланик на Дания в България - представител на датското председателство на ЕС - Коре Янсон, Цецка Цачева - Председател на Народното събрание, Селма Харингтън - президент на Архитектурния съвет на Европа,  Лиляна Павлова - Министър на регионалното развитие и благоустройство на Република България, Йорданка Фандъкова - кмет на София,  арх. Петко Йовчев - организатор

 

10.00-12.00.  ПАНЕЛ 1.           

 

ПОЛОЖИТЕЛНА АРХИТЕКТУРА. Качествената застроена среда е предпоставка за  проспериращо общество и благосъстоянието на гражданите.  Добрата Архитектура е въпрос на обществен интерес и е съществен елемент в защитата на живота, безопасността и благополучието на гражданите.

 

Модератор: Селма Харингтън - Президент на АСЕ

 

10.00-10.20. Европа 2012 - Златно съотношение на европейските политики.  Соломон Паси, Н. пр. Коре Янсон, Гергана Миладинова

10.20-11.00.  Архитектура и щастие. Хорхе Бонито, Петко Йовчев

11.00-11.30.  Фактори, които оформят околната среда.  Томас Хаас, Златина Русева, Улрих Петцолд

11.30-12.00.  Как да създадем по-добра застроена среда? Филип Риджуей, Иън Причард, Георг Пендл

 

12.00-13.00. ОБЕДНА ПОЧИВКА

 

13.00-14.30. ПАНЕЛ 2.

 

ЗЕЛЕНА АРХИТЕКТУРА. Опазване на околната среда, стимулиране на икономиката и повишаване благосъстоянието на обществото.

 

Модератор:  Лионел Дюне,  зам.-председател на АСЕ

 

13.00-13.15. Какво е „зелена" архитектура? Лионел Дюне

13.15-13.30.  Бариери и добри практики. Южин Панеску, Дейвид Суит

13.30-13.45.  „Зеленият" пазар . Мартин Таусенд - Директор на BREEAM

13.45-14.30.  Дискусия. Законодателна рамка. Финансови тежести. Решения и стимули. LCA

Резюме на дискусията

 

КАФЕ ПАУЗА

 

15.00-16.30. ПАНЕЛ 3.            

 

ЖИЗНЕНА АРХИТЕКТУРА - Въпроси, свързани с градската среда и жилищната политика.

Модератор: Николай Гълъбов

 

15.00-15.20. Устойчиво градско планиране и обновяване на градската среда. Тереса Табоас

15.20-15.45. Градове за живеене. Амедео Скиаттарелла

15.45-16.30. Качествените жилища - предпоставка за хармонично общество. Георги Георгиев - проблеми и решения, Сорха Едуардс, Патрик Коломбие - добри европейски практики

16.30-17.00 Изводи 

 

 

17.10. ПОДПИСВАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ СОФИЯ

 

КОКТЕЙЛ

 

Координатор: Николай Гълъбов. Член на УС на ACE,  Тематична област „Качество на живот", +359 887 855 800, architecture.bg@gmail.com

 

 
още от Новини

още от София