СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Най-после е съгласуван идейният проект за реставрация на банята в Овча купел
 Facebook

Най-после е съгласуван идейният проект за реставрация на банята в Овча купел02.12.2020 / 09:00 - CityBuild.bg

Предстои избор на изпълнител и самият процес по възстановяването на банята. (обновена)

 

 

Вчера кметът на Овча купел Ангел Стефанов съобщи, че след дълго чакане и многобройни пречки идейният проект за адаптация и реставрация на банята в Овча купел е съгласуван от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерството на културата. Процедурата се движи от Регионалния исторически музей и Столична община, а районната администрация е в тясно взаимодействие с тях и оказва активна подкрепа и съдействие, казва той.

 

Идейният проект е възложен от "Софинвест" ЕООД на носителя на наградата „АРХИТЕКТОН" 2020 за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Късноантична и средновековна крепост Акве Калиде-Термополис. Това е фирма „ЕКСА" с ръководител на екипа арх. Константин Пеев (който през октомври беше кандидат за председател на Камарата на архитектите в България).

 

Припомняме, че обновяването на банята е предвидено като част от изграждането и развитието на център за върхови постижения „Наследство БГ", като в недвижимата културна ценност от „местно значение" се предвижда да бъдат изградени част от изследователските лаборатории на Центъра и едновременно с това - да се предлагат процедури с минерална вода и занимания за здраве за подобряване качеството на живот. За изпълнението на проекта е предоставена безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Негов ръководител е чл.-кор. проф. дин Иван Илчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски", който пък е водещата организация по проекта (от общо 12).

 

По информация от Регионалния исторически музей в София, в банята се предвижда да се изгради съвременен обществен  център,  като  традиционните функции с минерална вода в съществуващите басейни и прилежащите им помещения  ще се съчетават с допълнителни иновативни продукти и услуги. Ще се предлагат процедури с минерална вода и занимания за здраве за подобряване качеството на живот. На партера, в съществувалите басейни, ще се обособи зона „терматериум" с включени интензивен воден масаж и водни рекреативни практики. Ще има кнайп-пътека, парна баня, зона за медитация и зона за гимнастика. На първия етаж са предвидени музикална зала, визуална зала за VR-демонстрации с интерактивни екрани, заседателна и конферентна зали. Предвидени са помещения за солна терапия, билкова сауна, руска сауна, финска сауна, арома-сауна, крио-сауна и др. Подпокривният етаж е предназначен за обществено обслужване. Тази информация беше потвърдена от проектанта за CityBuild.bg.

 

„Вярвам, че всичко, което предстои занапред - избор на изпълнител и самият процес по възстановяването на банята - ще премине бързо и безпроблемно!", казва още Ангел Стефанов. Хората обаче очакват да видят идейния проект, който да бъде обществено обсъден. Опасенията са свързани с това, че се повтаря моделът за Централна минерална баня, която се превърна в Регионален исторически музей, а първоначално трябваше да бъде реставрирана с идеята за активно присъствие на минералната вода. В момента се провежда конкурс за две крила от Централната баня, като и трите концепции предвиждат използването на минералната вода.

 

Кметът на район „Овча купел" също още не е видял идейния проект, макар да е пратил две писма с подобно искане, съобщи той за CityBuild.bg. Очаква се да има обществено обсъждане по него, но все още не е ясно дали и кога ще стане това. На този въпрос трябва да отговорят от Столична община, след като Министерството на културата приключи официално процедурата от заседанието на СЕСОНКЦ.

 

"Надявам се скоро да ви съобщя добри новини и за банята в Горна баня!", казва още райнният кмет. Припомняме, че през април от СО решиха ремонтът на банята в Горна баня да остане за догодина, срещу което се обявиха от Инициативния комитет в квартала. Средствата, заложени за авариен ремонт на фасадата на сградата в размер на 700 000 лева бяха извадени от бюджета на Столичната община.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано