СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Потребителският кредит може да бъде прекратен до 14 дни
 Facebook

Потребителският кредит може да бъде прекратен до 14 дни18.11.2009 / 15:00 - citybuild.bg

Договор за такъв кредит до 147 хиляди лева може да бъде прекратяван по желание на клиента в срок до 14 дни от сключването му.

 

Това предвижда законът за потребителския кредит, гласуван на днешното правителствено заседание.

До 14 дни клиентът заявява искането си за прекратяване на договора, но договорът ефективно се прекратява от момента на връщането на парите заедно с лихвата до този момент, защото в българската обстановка и реалности, ако договорът се прекрати, а парите не са върнати, банките трудно биха могли да си съберат вземанията, защото изчезва основанието, на което биха могли да го направят”, коментира министър Трайков.

Законът за потребителския кредит дава възможност на клиента да преоцени решението си на „спокойна глава”, заяви министърът на икономиката. Трайков коментира приетия проект с думите, че той защитава интересите на потребителите, но е изготвен с участието на банковите институции.

По отношение на плаващите лихвени проценти, каквито в България са сигурно над 99% от всички потребителски кредити, няма наказание за предсрочно погасяване.

Когато става дума за кредит с фиксиран лихвен процент за целия срок, кредитната институция има право да предяви иск за обезщетение, но трябва да го докаже и той може да е максимум 1 % от стойността на останалата сума за връщане, ако има повече от една година до връщането, и половин процент, ако има по-малко от една година, каза министърът.

 

 
още от Новини

още от София

още от Страната