СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ВАС потвърди наказанието на архитекта на надстрояването на хотел "Маринела"
 Facebook

ВАС потвърди наказанието на архитекта на надстрояването на хотел "Маринела"18.02.2019 / 12:27 - CityBuild.bg

Арх. Здравко Димитров трябва да плати на Камарата на архитектите в България и 2 400 лева разноски.

 

ВАС остави в сила решение от 22 февруари 2018г. на Административен съд - София град, който прие наложените наказания от Камарата на архитектите в България на проектанта арх. Здравко Димитров от Пловдив. Той беше наказан от КАБ с глоби от общо 2200 лева и го лиши от пълна проектантска правоспособност за 1 година. Причината са нарушения от страна на архитекта при изготвяне на проектната документация за двуетажно надстрояване на нискоетажното тяло за казино на хотел „Маринела" в кв. „Лозенец" в София.

 

Арх. Димитров не е регистрирал договора за проектиране на обекта и не е уведомил носителя на авторски права за хотелския комплекс - наследника на автора арх. д-р Кишо Курокава. Промените в проекта нарушават същността на чуждото произведение, освен това то е преработено с търговска цел, което е нарушение на имущественото авторско право.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Припомняме, че през май 2018г. ВАС потвърди и незаконосъобразността на издаденото от главния архитект на р. "Лозенец" разрешение за строеж. Основен мотив е, че бившият главен архитект на района Тодор Господинов не е имал правомощия за издаването му.

 

С това решенията на Комисията по дисциплинарно производство (КДП) към КАБ, стигнали до върховен съд, стават три, като всички са отсъдени в полза на КАБ. Създава се устойчива практика в съдебната система по отношение на нарушение на Професионалният кодекс на КАБ. Тази година предстои избор на нови членове за тази важна комисия. За целта КАБ свиква извънредно Общо събрание на 9 март в София в Интер Експо Център.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано