СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КСБ с позиция за назначаването на инж. Глосов за председател на УС на АПИ
 Facebook

КСБ с позиция за назначаването на инж. Глосов за председател на УС на АПИ28.06.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Публикуваме я без съкращения.

 

ПОЗИЦИЯ НА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

Управителният съвет (УС) на Камарата на строителите в България приветства назначаването на инж. Светослав Глосов от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на позицията председател на УС на АПИ. Инж. Светослав Глосов е реализирал два изключително успешни мандата като председател на КСБ, през които той работи неуморно за утвърждаване авторитета на българския строител, в защита на интересите на бранша и потребителите на строителни услуги. Приносът му за подобряване на строително-инвестиционния процес, създаването на конкурентна бизнес среда в сектора, за ясни правила и прозрачни процедури е безспорен. За заслугите му към бранша инж. Глосов единодушно бе избран за почетен председател на КСБ и впоследствие номиниран  от Камарата за член на УС на АПИ.

 

Във връзка с опитите на определени медии за злонамерени внушения и опетняване името и авторитета на инж. Глосов Управителният съвет на КСБ счита за необходимо да изрази своята позиция.

 

КСБ   представлява  строителния бранш у нас, средните и малките фирми в който са над 85%. Да се твърди, че инж. Глосов е представлявал или представлява интересите само на „големите" компании е, меко казано, несериозно. Като председател на Камарата инж. Глосов винаги е работил със специално внимание към проблемите на малките и средните фирми, поради което е имал и има тяхната подкрепа. 

 

Считаме, че твърденията, че назначението е свързано с търговете за ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа, са  преднамерени, а целта им е в общественото пространство да се насаждат съмнения относно работата на АПИ, която оперира с европейски и публични средства. Какви и чии интереси стоят зад медийните атаки, не можем да коментираме, но агресивната кампания, основана на Fake news, е доказателство, че такива са налице.


УС на КСБ благодари на всички медии, които обективно отразиха новината за избора на инж. Глосов и демонстрираха професионализъм и журналистическа етика.


КСБ изразява своята увереност в безспорните авторитет и професионализъм на инж. Светослав Глосов. Убедени сме, че под неговото ръководство АПИ ще работи отговорно и прозрачно  в интерес на българската държава и на гражданите. През годините на дейността си в бранша инж. Глосов е доказал своята честност, безпристрастност и скромност и е спечелил доверието на  колегите си.

 

Ние заявяваме, че в лицето на Камарата инж. Глосов ще има  надежден партньор в реализирането на поставените цели. КСБ изразява готовност за диалог по всички теми, касаещи пътната инфраструктура, както и възможност да предостави експертно мнение по актуални за бранша въпроси, проекти, програми, инициативи. Пожелаваме на инж. Глосов здраве и успехи във високоотговорната му и обществено значима работа!


През следващата седмица ще бъдат отворени ценовите оферти за изграждането на тунел „Железница" на АМ „Струма" и за двата участъка от магистралата „София - Калотина", съобщи днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов в сутрешния блок на бТВ. Предстои след отхвърляне на жалбата за отсечката Мездра - Ботевград да продължи тръжната процедура за избор на изпълнители и съответно да се пристъпи към подаване и отваряне на офертите.

 

Новият председател на УС на АПИ посочи, че предложението за заемане на длъжността е направено лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, тъй като инж. Дончо Атанасов е подал молба за освобождаване по здравословни причини. Разговарях с инж. Атанасов и го убедих да остане в Управителния съвет, защото е с безспорен авторитет и с опит в пътното строителство, каза инж. Глосов.

 

Относно твърденията за конфликт на интереси като управител на строителни компании преди назначението му в АПИ през юни 2017 г. инж. Глосов заяви, че няма никакъв конфликт, тъй като фирмата която е управлявал и дружествата, в които е участвал преди, не са работили по проекти на пътната агенция. Дейността им е била свързана предимно с високото строителство и изграждането на ВиК обекти в малките населени места. Още при встъпването си в длъжност през миналата година той е подал и декларацията си за конфликт на интереси и такъв категорично няма. Като председател на строителната камара съм представлявал всички фирми. Големите компании са много малък процент от 5000 фирми, вписани в регистъра на камарата. 90% от тях са малки и средни, каза още инж. Глосов.

 

Инж. Глосов съобщи, че напредва изграждането на 10-километровия участък от АМ „Хемус" между Ябланица и Боаза. От стартирането на работата в края на март досега са изпълнени над 20% от строителните работи. Очакванията са обектът да бъде завършен с около 5-6 месеца по-рано от предвиденото по договор и до края на следващата година отсечката да бъде готова. Той обясни, че предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители на над 50 км от АМ „Хемус" от Боаза до разклона на пътя Плевен - Ловеч. Работи се и по подготовката на останалите участъци. В началото на следващата година ще открием процедурите и за отсечката от Плевен - Ловеч до връзката с пътя Русе - Велико Търново. Целта ни е до 2024 г. цялата магистрала „Хемус" да бъде изградена, заяви председателят на УС на АПИ.

 

 
още от Новини

още от Страната