СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Парк на предизвикателствата“ откриха в Перник
 Facebook

„Парк на предизвикателствата“ откриха в Перник16.10.2018 / 15:28 - CityBuild.bg

В него има зона за катерене, „скаутска зона", трасета за маунтинбайк и зона за логическа игра.

 

Паркът на предизвикателствата" в местността „Войниковец" е част от проекта на общината „Подобряване на градска среда в град Перник", който е финансиран от ОПРР.

 

 

Паркът е изграден на над 20 декара. В центъра е изградена сцена, подходяща за различни културни дейности и забавления. В близост до нея е разположена въжена градина на три нива, заедно с кула с вита стълба със стоманена конструкция „хексагон“.

 

 

 

 

 

 

В западната зона на обекта има специални трасета за планинско колоездене. В източната му част, сред съществуващата дървесна растителност, е изградена зона „Търсене на философския камък". Обособено е място за разполагане на палатки. Там е оформено огнище и пилон за знаме.

 

 

Три детски площадки са също част от зоните за активен отдих, както и специално комбинирано игрище.

 

 

 

В рамките на проекта беше реконструиран и мостът над река Струма при ул. "Струма", който също беше официално открит днес от кмета Вяра Церовска и регионалния министър Петя Аврамова. Мостът свързва няколко квартала с централната част на града. Идващите коли от общините Трън и Брезник през него могат директно да отидат на вътрешноградската магистрала, без да утежняват движението през центъра на Перник.

 

Подобрени са транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на съоръжението и пътната настилка и е осигурено отводняване. Старата метална конструкция е подменена със стоманобетонна. Ширината на съоръжението е 9 метра, с две ленти за движение и тротоари за пешеходци от двете страни. Направена е пътна маркировка, монтирани са пътни знаци. Направени са и допълнителни парапети за безопасност, има достъпност за хора в неравностойно положение.  Мостът в кв. „Варош" е построен през 1952 година и оттогава досега не беше ремонтиран, което затрудняваше движението на колите и гражданите в централната градска част.

 

По проекта на община Перник за подобряване на градската среда на стойност почти 4 млн. лв. са реновирани над 32 000 кв. м площи, в които е извършено строителство или рехабилитация. От обновената градска среда ще се възползват близо 88 хил. души, като е осигурена достъпност за инвалиди или семейства с малки деца. Като част от проекта вече беше благоустроено междублоковото пространство в кв. „Тева".

 

В рамките на визитата си министър Аврамова посети и изграждащия се комплекс от четири детски площадки в Градския парк. Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди - от люлки, катерушки и трамплин за най-малките до маси за тенис за по-големите. Две от площадките - за деца до 3 години и от 3 до 12 години, вече са готови и се ползват. Другите две се довършват в момента. Няма да липсват и въртележка, беседка и пейки, а настилката ще бъде ударопоглъщаща в различни цветове. Общата стойност на новите съоръжения е близо 150 000 лева, които са от капиталовите разходи на Община Перник.

 

В Перник министър Аврамова съобщи, че индикативната дата за приключване на аварийно-възстановителните работи по АМ „Люлин" е 22 октомври. След като магистралата бъде отворена за движение в двете посоки, ще започне ремонт на първокласния път през Владая.

 

 
още от Новини

още от

още от Избрано