СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха проекта за изграждане на многофункционална спортна зала в Шумен
 Facebook

Представиха проекта за изграждане на многофункционална спортна зала в Шумен13.10.2016 / 10:34 - citybuild.bg

Предстои да се проведе търг и на 17 ноември ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнител.

 

Доцент Валери Иванов, преподавател и заместник-ректор на УАСГ, и арх. Калин Колев представиха в понеделник пред шуменските архитекти, строители и проектанти проекта за изграждане на многофункционална спортна зала в Шумен. Арх. Иванов е ръководител и на проектантското студио „АТЕК-ВД" ЕООД, което работи в областта на устройственото планиране, жилищните и обществени сгради, производствените комплекси. 

 

 

По думите на арх. Иванов проектът за многофункционална спортна зала предлага най-модерните тенденции в изграждането на подобен тип съоръжения. „Предвидили сме къси и ефективни комуникационни връзки в съоръжението. Направили сме всичко необходимо различните потоци от ползватели на залата - спортисти, зрители, журналисти, ВИП-персони, да бъдат разделени, да функционират достатъчно самостоятелно и независимо. Позволили сме си да разположим всички основни зони на залата на най-целесъобразните от наша гледна точка позиции, така че залата да функционира като единен комплексен организъм и да създава благоприятни условия за различни видове дейности. Залата е лесно пригодена за различни масови - спортни, културни, социални събития, така че тя наистина може да се превърне в мощен вторичен обслужващ център на градското пространство."

 

 

Залата е част от един по-голям комплекс, който е разположен на бившия военен терен - пети полк. В него ще има надземен паркинг, паркова среда, три игрища, открит басейн със съблекални, предвидено е изграждането на хотелски комплекс. Основният подход е откъм улица „Марица", има направени подходи и от страна на останалите улици, достъп за хора с увреждания, обясни архитект Калин Колев.

 

 

Залата ще бъде разположена на терен от 2600 кв.м разгъната застроена площ. Капацитетът й е 2300 места, от които 1500 стационарни. Предвидена е да приютява почти всички видове спортове за зала, без спортна гимнастика. "Покривната конструкция е отражение на концепцията ни за необходимите обеми. Той е съобразен с височината на различните спортни игрища и местата за публиката. Конструкцията е от стоманобетон и осигурява устойчивостта на съоръжението. Сградата е поставена в паркова среда, в която са разположени спомагателни съоръжения - детски площадки, фитнес на открито и т.н.", обясни архитект Колев.

 

 

Кметът на община Шумен Любомир Христов изрази надежда, че залата може да бъде изградена до края на следващата година. „Осемте милиона лева, които ще получим от държавата, са за построяване на сградата, на паркоместата и зелените площи, за всичко останало ще търсим допълнителни инвестиции". По думите на заместник-кмета по строителство и екология инж. Боян Тодоров всичко необходимо от страна на общината е направено, пусната е обществената поръчка за избор на изпълнител на СМР, има издадено строително разрешение, има осигурени средства. Предстои да се проведе търг и на 17 ноември ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнител.

 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната