СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха проекта за ремонт и консервация на Кремиковския манастир
 Facebook

Представиха проекта за ремонт и консервация на Кремиковския манастир12.08.2020 / 14:22 - CityBuild.bg

Ще има ново крило и работилници, ще бъдат реставрирани стенописи и консервирани археологически структури.

 

Започва изпълнението на проекта „Кремиковския манастир - духовният център на Софийската Света гора". Необходимите средства за реализирането му са от ОПРР. Безвъзмездната помощ, която ще бъде отпусната от програмата, е в размер на 7 921 086 лв., а 1 829 404 лв. са получени от като нисколихвен заем със срок 12 години чрез Фонда за градско развитие-София. Продължителността на изпълнението е 24 месеца.

 

 

Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги" в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района. Мястото ще стане привлекателно за все повече посетители с изграждането на Северно манастирско крило, в което ще има информационен център „Софийска Света гора", музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Там ще заработят и специални манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в района плодове. Ще има организирани ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската вяра в безплатни летни лагери. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания до манастира, археологическите разкопки и музея.

 

 

Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е обявен за национален паметник на културата. Чрез реализацията на проекта ще се създадат условия за разширение на настоящите му функции и превръщането му в духовен център за Софийска област, като ще популяризира и другите манастири от Софийската Света гора. Ще бъде създаден цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовни ценности с природните забележителности.

 

 

 
още от Новини

още от София