СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представители на строителни фирми ще изучават стандарта „Пасивна къща"
 Facebook

Представители на строителни фирми ще изучават стандарта „Пасивна къща"17.08.2011 / 17:40 - citybuild.bg

С увеличаването на интереса към него ще има нужда от специалисти, смята арх. Гергана Барабонкова.

 


Арх. Гергана Барабонкова
е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Специализира в областта на нискоенергийната екологична архитектура и пасивния дизайн. Тя е сертифициран курс-разпространител и лектор от Института за Пасивни къщи (Passivhaus Institut) Дармщадт, Германия. Преминала е обучение в Института за Пасивни къщи в Америка. Притежава LEED сертификат и е преподавател в Бостънския архитектурен колеж. Собственик е на Studio GB Architecture and Design в Бостън и съучредител на "Пасивна Къща България".

 

Арх. Барабонкова, кажете малко повече за предстоящия курс на обучение за титлата "Сертифициран дизайнер/консултат на пасивни къщи", който ще проведе Пасивна Къща България.

 

Курсът е акредитиран от Passivhaus Institut в Дармщат, Германия, и е насочен към архитекти, инженери и строителни специалисти, които имат познания в нискоенергийното строителство. Той ще се проведе в София, но все още обмисляме мястото, защото искаме да уточним броя на курсистите.

 

Обучението ще се проведе на две части, като ще има осем пълни учебни дни. Първата част на курса ще се проведе от 14 до 17 септември, а втората - от 21 до 24 септември.

 

Идеята е групата на курсистите да е малка - максимум 15 човека, защото самото обучение изисква да има повече индивидуална работа и упражнения.

 

Какви лекции ще включват двете части на курса?

 

Първата част ще включва запознаване със стандарта „Пасивна сграда",  топлоизолационната обвивка и конструктивни системи, както и въздухонепроницаемост на сградата - прозорци и врати за пасивни къщи. Във втората част ще говорим за отопление и охлаждане на една пасивна къща, за това как се премахва влагата на въздуха, за инсталации за топла вода, вентилация, икономика на пасивната къща, приложение и строителен надзор.

 

И в двете части курсистите ще имат възможност да се упражняват с Пакета за проектиране на пасивни къщи (PHPP) - специализиран софтуер, разработен от Passivhaus Institut в Дармщат, който се използва за проектиране на пасивни къщи. Освен това участниците в обучението ще получат и пособия, които ще са им необходими както за курса, така и за подготовка за изпита.

 

При успешно приключен курс участниците ще имат право да се явят на изпит. Какво представлява той?

 

Изпитът се подготвя от Passivhaus Institut, като въпросите се изпращат до всички места в Европа и САЩ, където се води курсът на обучение. След това ние от Пасивна Къща България правим първата проверка на участниците и всички изпитни работи се изпращат в Германия, откъдето имат последната дума за това кой е издържал изпита и кой получава сертификат. Успешно положилите изпит курсисти получават титлата "Сертифициран дизайнер/консултант на пасивни къщи" и имената им се вписват в регистъра на страницата www.passivhausplaner.eu за период от 5 години от получаването на сертификата.

 

Имате ли вече записани участници за обучението?

 

Да, има интерес, но това, което ми прави впечатление, е, че се обаждат хора, които са живели в чужбина, запознати са със стандарта „Пасивна сграда" или са чували за такива курсове на обучение в Европа. Тук все още не е имало такъв цялостен курс. Мисля, че този вид сертификат все още не е популярен у нас, докато в Европа и САЩ навлиза динамично - правят се много обучения за архитекти, инженери и строителни специалисти.

 

Кои специалисти в България предимно се интересуват от получаване на сертификат за дизайнер/консултат на пасивни къщи?

 

Имаме доста запитвания от архитекти, но сме приятно изненадани, че се обаждат и от строителни фирми. Всъщност, добре е групата за обучението, което организираме, да бъде разнородна и да има присъствие на всички специалности, защото така архитекти и строители могат да осъществят контакт помежду си във връзка с подобни проекти. А и е много важно строителят, който изпълнява една пасивна сграда, да е минал такъв курс на обучение, за да бъде компетентен.

 

В тази връзка, как виждате бъдещето на пасивните къщи в България? Има ли повишаване на интереса към тях през последната година?

 

Специално при моите срещи с колеги имам чувството, че те все още не са достатъчно информирани за това какви качества има една такава сграда. Мисля, че това ще отнеме време, но европейските изисквания неминуемо ще навлязат и този, който е подготвен, ще бъде много по-напред от останалите. Според мен има нужда от това и обикновените хора да са наясно какво представляват пасивните къщи, за да могат да ги поръчват на архитектите.      

 

Вие лично работите ли по проект за пасивна сграда в момента?

 

Да, има проект за къща край град Сливница, който е в идейна фаза и се очаква строителството да започне напролет. За него имаме изпълнител - частен строителен предприемач. В момента обаче проучваме какви продукти може да намерим за пасивна къща, защото забелязвам, че тук все още няма много такива компоненти, както е например в Германия или Австрия. Но и това ще се промени - мисля, че с увеличаване на интереса българските производители ще започнат да предлагат повече такива продукти.

 

Интервю на Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Интервюта

още от Избрано