СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Преговарят с инвеститор да не строи в двора на столично училище
 Facebook

Преговарят с инвеститор да не строи в двора на столично училище20.03.2017 / 13:30 - citybuild.bg

Родители и учители от 139 ОУ се събраха на среща-протест срещу строежа на 10-етажна сграда.

 

Столична община и Столичният общински съвет няма да допусне да се строи сграда в непосредствена близост до двора на 139-то училище "Захарий Круша" в столичния квартал "Лозенец", каза след срещата на 16 март общинският съветник Симеон Славчев, а кметът на района Любомир Дреков увери, че ще се предприемат всички действия собственикът на имота да получи обезщение, за да не застроява пространството.

 

 

Преди месец Инициативният комитет от родители и учители е изпратил до институции официално възражение срещу планирания строеж. Исканията им са: предотвратяване на всякакви строителни дейности в имота, граничещ с училището, да не се допуска събарянето на съществуващата сграда, изградена първоначално като разширение на самото училище, СО да предприеме мерки за връщане на горепосочения парцел и сграда във владение на училището чрез замяна или обещетение и по този начин да осигури материално-техническа база за нормално провеждане на учебния процес, тъй като в момента са нарушени нормативните изисквания за разполагаема площ на 1 ученик. 

 

 

През 1997г. с решение на СОС, част от училищния двор е откъснат, променен е статутът му от публична общинска в частна общинска собственост и той заедно с изградената сграда е продаден на неправителствена организация, която по-късно го продава на банка. В края на 2016г. банката продава имота на частен инвеститор, който започва процедура по смяна на предназначението на имота и внася проект за строителство. Съгласно проекта за изменение на плана за регулация и застрояване на УПИ Х - 126,127, предложен от инвеститора, се изменя предназначението на имота от „за обществено обслужване" в такъв „за офиси, жилища и магазини", като планираният строеж е с максимална кота корниз 20 метра и максимална плътност на застрояване 60%.

 

 

 
още от Новини

още от София