СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов проект на „Старинен Пловдив“ представя творчеството на Златю Бояджиев
 Facebook

Нов проект на „Старинен Пловдив“ представя творчеството на Златю Бояджиев10.10.2018 / 13:29 - CityBuild.bg

Ще имате възможност да присъствате на художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти по избрани негови картини.

 

Събитието ще е в рамките на два поредни дни – 12 и 13 октомври от 19:00 до 21:00 ч. пред къщата- музей „Златю Бояджиев“ (къщата на д-р Стоян Чомаков нa ул. „Съборна“ 18), където се намира постоянната експозиция на големия български творец. Художествено-музикалната 3D проекция с лазерни ефекти има за цел да популяризира сред максимално широка аудитория творчеството на Златю Бояджиев, един голям творец, чиито платна безспорно съчетават българските художествени традиции с богатото наследство на европейското изобразително изкуство. Предвидено е 3D проекцията да бъде заснета и с дрон, ще бъде създаден и специален филм, посветен на събитието.

 

Чрез 3D проекцията с лазерни ефекти ще се популяризира също и прекрасната къща на д-р Стоян Чомаков – обект от богатото архитектурно наследство на Стария Пловдив. Съвременната история на Чомаковата къщата се свързва с множество културни събития, които през годините са се превърнали в знакови за Стария град и Пловдив. Освен ежедневните и многобройни посещения на туристи, често там се организират и специални събития за различни целеви групи. С музикално-лазерно шоу „Светлината говори“ по мотиви на рапсодия „Вардар“ и светлинни ефекти бе показана красотата на фасадата на Чомаковата къща.

 

 

"Използването на къщите и пространствата в Стария град, Малката Базилика, Римският стадион като сцена за представяне на европейската културна памет са само малка част от нашите бъдещи планове. Важно за нас е да работим за разширяване на целевата група посетители като цяло, но и да създаваме условия за по-лесен достъп за хората с опорно-двигателни увреждания. Вече имаме реализирани проекти в тази посока, такъв пример е рампата за хора с увреждания в Балабановата къща. Имаме още много идеи, които се надяваме да реализираме с времето, защото сме убедени, че Пловдив има какво да покаже“, сподели директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

 

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив” спечели финансиране от Министерство на културата по проект за „Събития за популяризиране на съвременното европейско изкуство в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз”.

 

 
още от Новини

още от АРТ