СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проектът за обновяване на знаковата ул. „Малко Търново” беше представен от СО
 Facebook

Проектът за обновяване на знаковата ул. „Малко Търново” беше представен от СО21.03.2019 / 17:23 - CityBuild.bg

Той е изработен като дарение от екип с ръководител арх. Радомир Серафимов.

 

 

"Улицата със стъпалата" е едно от емблематичните места и е събрала почти цялата история на развитието на града. Под жълтите ѝ павета има останки от антична Сердика, там е и прочутият бар „Луна", в който представители на царската фамилия са се отбивали на питие, а зад черна врата в една от стените още се намират килии на бившата Държавна сигурност. С  „Малко Търново" е свързана една от най-любопитните легенди на града - подпалването на Часовниковата кула от градските часовникари, които някога са живеели и работили в района, защото им пречела на бизнеса. По фасадата на сградата на Агенцията все още личат следите от пожара на бившия Партиен дом.

 

Малката улица със стъпала между пл. "Кн. Александър Първи" и бул. "Дондуков" изпълнява важна градоустройствена връзка за пешеходното движение в центъра на града по оста юг-север. Затова е важно нейното възстановяване, а развитието на пешеходните пространства са приоритет в анализа на публичните градски зони в стратегията на световноизвестния урбанист арх. Ян Геел, който консултира София. В тази връзка главният архитект на столицата вече няколко пъти анонсира, че ще бъдат реализирани малки проекти - ще бъде направена реконструкция на ул. „Малко Търново" и ул. „Будапеща".

 

 

„Нашата задача е да обновим, възродим и оживим едно знаково място на София, събрало само в 60 метра много история, коята да разкажем на софиянци и туристите в нашия град", каза кметът Йорданка Фандъкова. „От гражданите зависи как ще я изпълним с дух - не само с камък, павета и плочи, а да припомним за какво ни говори мястото и какво искаме да покажем на младите хора", каза още тя.

 

„Идеята е най-важна, а от идеята, стигайки до най-малкия детайл, да я изпълним - това е задачата", каза главният архитект на София Здравко Здравков. "Обновеното пешеходно пространство трябва да бъде изпълнено със съдържание и то да направи своя разказ за историята на града", допълни той.

 

 

Важно е как на улицата ще присъства историята чрез визуалната комуникация - наред с новите настилки, почистване на фасадите, осветление, характерният парапет на стъпалата. Важно е как улицата ще „говори" на софиянци, минувачи, туристи, на хората, дошли просто да поседнат на стълбите или да се снимат, беше казано на срещата.

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Проектът е изработен като дарение от Atelier Serafimov Architects - от екип с ръководител арх. Радомир Серафимов. Той предвижда разделяне на активния пешеходен трафик, зони за разговори, четене и музика, обособяване на сцена за събития /или представления на Музикалния театър/, настилки от естествен камък и термолющен сив гранит, слагане на тактилни ивици, отводняване, почистване, измазване и пребоядисване на фасадите, преместване на климатици и освежаване, монтиране на осветление, слагане на нови кошове за отпадъци и информационни табели. ВИЖТЕ ПРОЕКТА ТУК.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Планира се след отразяване на направените бележки и предложения да бъде направено следващо представяне с обсъждане на идеята и проекта за обновяване на ул. „Малко Търново", което ще бъде в Държавна агенция архиви.

 

Сред присъстващите на първото представяне, които задаваха своите въпроси и даваха предложения за промени, бяха  учени като проф. Михаил Неделчев, д-р Георги Текев - изпълнителен директор на НБУ, Владимир Люцканов - директор на Младежки театър "Николай Бинев", музикантите Васко Кръпката и Васил Гюров, писателят Иван Стамболов - Сула, поетът и сценарист Иван Ланджев, писателите Мариана Екимова-Мелнишка, Александър Н. Геров, Федя Филкова, Дими Стоянович, режисьорите Виктор Божинов, Лъчезар Аврамов, Камен Балкански, художниците Михаил Лалов и Филип Бояджиев - преподавател в НХА, актрисата Яна Маринова, Стефан Огнянов - историк и председател на УС на „Сдружение 365" - организатори Free Sofia Tour и Sofia Communist Tour, арх. Николай Давидков - ръководител на студио "Прожектиране" и др., както и Малина Едрева - председател на постоянната комисия по култура, образование, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, Силвия Чакърова - урбанист и координатор на проекта "София - град за хората", общинските съветници Силвия Христова, Стефан Марков, Прошко Прошков, Ботьо Ботев, представители на „Визия за София".

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София