СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Програма ще подкрепя временни художествени инсталации на площадка "Mавзолей"
 Facebook

Програма ще подкрепя временни художествени инсталации на площадка "Mавзолей"14.08.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Проекти ще се приемат от 1 октомври до 15 ноември.

 

Програма „Навън" ще се реализира в изпълнение на стратегията „София - творческа столица", в която основен приоритет е развитието на творческата инфраструктура, обособяването на артистични пространства за изкуство, особено в публична среда, и иновативните културни инициативи, така че съвременното изкуство в града да се превърне в част от ежедневието, правейки София творчески град.

 

Задачата е да бъдат осигурени условия за представяне на изкуство в публичното пространство, свободно за достъп и безплатно за гражданите, като води до повишаване на разбирането на съвременното изкуство и отношението към него, създава нови публики и спомага за отворен дискурс на срещата с изкуството.

 

В момента на мястото се издига Бронзовата къща

 

Целта на Програма „Навън" е през 2019 г. да се подкрепи финансово реализацията на проекти за създаването и представянето на временни произведения на съвременните визуални изкуства на площадката на бившия Mавзолей. В рамките на Програмата ще бъде обявен конкурс за проекти, като одобрените един или повече, ще получат финансиране за реализация на творческата идея в рамките на бюджета от 100 000 лева. Проектите ще бъдат реализирани през 2019 г., като по преценка на Творческата комисия произведенията ще имат срок на експониране между 3 и 9 месеца.

 

Кандидатстващите за финансиране с проекти по Програма „Навън" ще преминат през етап на творческа оценка и след одобрение през съгласувателната процедура по реда на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община.

 

Изискванията към проектите по Програмата са да предлагат произведения с висока художествена стойност и иновативност и да спомагат за постигане на по-голямо разнообразие и динамика в културния живот на София. Творческите идеи се изисква да съответстват на концепцията за представяне в градска среда, да дават ново творческо решение съобразно конкретната локация и да отговарят на архитектурните и конструктивни изисквания.

 

Няма да бъдат подкрепяни вече познати в градска среда произведения. Проектите ще трябва да отговарят и на всички изисквания съобразно Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община.

 

Общият размер на финансовия ресурс за подкрепа на проекти по Програмата е 100 000 лева. През 2019 г. ще бъдат подкрепени индикативно до 2 проекта, а финансирането е целево за 2019 г. със средства от бюджета на Столична програма "Култура".

 

Проектите следва да позволяват представяне в градска среда със свободен достъп; да бъдат обезопасени; да не изискват целева охрана; да не предвиждат никаква форма на реклама върху инсталациите или техните временни оградни съоръжения в периода на експониране.

 

За информация на кандидатите, НАГ ще предостави конструктивния проект и геодезията на площадката с изискванията за конструктивна и архитектурна съотносимост на предложенията.

 

Периодът на обществените консултации по Програма „Навън" приключва на 17 август.

Повече информация за Програма „Навън" ще намерите тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ