СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пуснаха движението по тръбата за Варна на тунел „Витиня“
 Facebook

Пуснаха движението по тръбата за Варна на тунел „Витиня“20.09.2017 / 12:20 - citybuild.bg

Направени са пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение, LED осветление.

 

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов направиха инспекция на тръбата за Варна на тунел „Витиня" и на мостовото съоръжение след тунела, непосредствено преди пускането на движението по ремонтираната тръба за Варна. Възстановителните дейности по нея стартираха на 27 юни миналата година. Адмирации към строителите, качеството на ремонта е високо, заяви министър Нанков. 

 

 

В най-дългия, 1195-метров тунел в България, вече 15 вентилатора са свързани към автоматична система с вентилационно включване. Съоръжението разполага и с уникална система за пожарна безопасност и пожароизвестяване, които бяха демонстрирани по време на инспекцията. Монтирани са и 374 LED осветителни тела

 

 

Съоръжението е още с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, електрическа инсталация, светофарна уредба и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление. Положени са около 28 хил. кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н. 

 

 

Строителните дейности на тунел „Витиня" се изпълняват от „Автомагистрали" ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

 

 

В понеделник за ремонт се затваря другата тръба на тунела. Ремонтните работи в тръбата за София предвиждат демонтаж на старите осветителни тела и на носещата конструкция, монтаж на нови осветителни тела и конструкцията за тях и захранващи кабели, изграждане на нова електроснабдителна система на осветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна инсталация, променливи пътни знаци и т. н.

 

"Състоянието на другата тръба е много по-добро. Тя е ремонтирана през 2005-2006 година. В рамките на два месеца трябва да сменим осветлението и да сложим пожароизвестяване. Единственото, което няма да успеем да направим във връзка с посрещането на есенно-зимния сезон, е разводките по водоснабдяването, но ще бъде направено в началото на другия строителен сезон", каза инж. Атанасов. Друг приоритет е състоянието на виадуктите и по-специално колоните и стълбовете, защото там има огромни конструктивни проблеми. 

 

Предстоят 47 км асфалтови дейности в лошата част на АМ "Хемус", както и работа по 6 тунелни тръби в четирите тунела по магистралата. Със сигурност ще се работи по лявата тръба на тунел "Ечемишка". Ако има ресурс, ремонтите могат да продължат още две години. "Необходими са поне 220 милиона лева, затова бързаме с тол таксите, защото те ще ни гарантират необходимия ресурс. В началото на октомври ще отворим ценовите оферти", каза Нанков. 

 

Припомняме, че вчера Агенция „Пътна инфраструктура" сезира Държавна агенция „Национална сигурност" и останалите компетентни институции за разпространените от нейно име фалшива информация и документи за избран изпълнител в обществената поръчка за тол системата. Веднага след разпространяване на невярната информация е извършена проверка на информационните системи на АПИ и е установено, че е-maila не е изпратен от електронна поща на агенцията и информационните системи не са били обект на хакерска атака. Електронното съобщение е изпратено от интернет платформа, имитираща името на АПИ. Работата на тръжната комисия за избор на изпълнител в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа продължава.

 

 
още от Новини

още от Страната