СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Първите 10 от 24 къщи в Хитрино вече се изграждат
 Facebook

Първите 10 от 24 къщи в Хитрино вече се изграждат19.05.2017 / 14:26 - citybuild.bg

Те ще бъдат построени на мястото на разрушените от взрива от инцидента на 10 декември.

 

Първата копка е в резултат на дейността на Камарата на строителите в България, която веднага след инцидента се включи във възстановяването на опожареното село. Припомняме, че КСБ откри дарителска сметка за набиране на средства за преодоляване на щетите в селото. Вече са издадени разрешителните за строеж, а проектите на жилищата са съгласувани със собствениците им. 

 

Снимка: БНТ

 

"Ремонтирани са покривите на 7-8 къщи и този процес ще продължи. Оттук нататък Хитрино ще бъде по-сериозна строителна площадка. Амбицията ми на Нова година хората да си бъдат у дома", коментира кметът на селото Нуридин Исмаил за Нова телевизия.  

 

Взривът стана рано сутринта на 10 декември 2016 г., докато влаковата композиция с пропан-бутан преминаваше през гарата в Хитрино. Взривната вълна помете близките къщи, загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени.

 

Скоро след началото на разследването за взрива прокуратурата обяви, че при навлизането си в селото влакът се е движел с двойно по-висока скорост от разрешената. Като единствени обвиняеми са привлечени двамата машинисти на влаковата композиция. Трагедията доведе до безпрецедентна дарителска акция, при която за дни бяха събрани над 2 милиона лева за пострадалите.

 

 
още от Новини

още от Страната