СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Разрешиха строежа у нас на междусистемната газова връзка Гърция-България
 Facebook

Разрешиха строежа у нас на междусистемната газова връзка Гърция-България15.09.2017 / 12:00 - citybuild.bg

МРРБ одобри изграждането й за територията на областите Стара Загора, Хасково и Кърджали.

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на „Междусистемна газова връзка Гърция - България" на територията на общините Стара Загора, Раднево и Опан в област Стара Загора, общините Димитровград и Хасково в област Хасково и общините Джебел, Кърджали, Момчилград и Кирково в област Кърджали. Със заповедта, подписана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, се дава разрешение на компанията „Ай Си Би Джи" АД да извърши предвидените строително-монтажни дейности в съответствие с одобрения проект.

 

Обектът е приоритетен, тъй като чрез реализацията му ще се осигурят повече източници за доставка на природен газ за България чрез изграждане на нова тръбопроводна система и чрез свързване на газопреносната ни мрежа с Гърция.

 

Разрешението за строеж е публикувано в Публичния регистър по чл. 3, ал. 4 от Закона за устройство на територията на издадените разрешения за строеж на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

 

Междусистемната газова връзка Гърция-България се проектира за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до гр. Стара Загора и с газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на гр. Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери Българският Енергиен Холдинг ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

 

Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап. Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.

 

 

Интерконекторът Гърция-България е от първостепенно значение за диверсификация източника на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор. Планира се газовата връзка да бъде изградена през 2018 г. и въведена в експлоатация до 2019 г.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано