СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Рехабилитирани са 32 км от пътя Момчилград-Крумовград
 Facebook

Рехабилитирани са 32 км от пътя Момчилград-Крумовград12.12.2019 / 12:36 - CityBuild.bg

Проектът е съфинансиран от Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България и националния бюджет.

 

Завърши ремонтът на 32 км от второкласния път II-59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград. Инвестицията е за над 21 млн. лв. с ДДС.

 

Основно ремонтираната отсечка е част от международното трасе Кърджали - Момчилград - Крумовград - Ивайловград - ГКПП Славеево - Кипринос (Гърция) с голямо значение за регионалния и международeн туризъм. Пътят осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за съседна Гърция. През миналия програмен период със средства от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. /лот 12/ са рехабилитирани 18 км от републиканския път в участъка от Момчилград до с. Карамфил. С успешното изпълнение и на проектите, които завършват сега, са ремонтирани над 50 км от второкласния път.

 

 

Строителните работи, завършени тази година, са обособени в два участъка. Първият е около 6 км (от 24-ти до 30-ти км), а вторият е близо 26 км (от 30-ти до 56-ти км).

 

 

Рехабилитацията на близо 6-километровата отсечка - от село Карамфил до разклона за язовир „Студен кладенец", е финансирана от републиканския бюджет. Участъкът е с нова асфалтова настилка, а на местата с ниска носимоспособност е изградена нова конструкция на пътя. Подобрено е отводняването чрез изграждането на нови водостоци, окопи и банкети. Монтирани са нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Ремонтирани са две мостови съоръжения - при 27-ми км над р. Крумовица, с дължина 120 м, и при 29-ти км, което е 8 метра. Двата моста са с нова хидроизолация, настилка и тротоари. Възстановени са мантинелите и парапетите на съоръженията.

 

 

Изпълнител на участъка от 24-ти до 30-ти км е ДЗЗД „ИЗТОЧНИ РОДОПИ 3", в което участват: „Пътстройинженеринг" АД, „ПСК Виастрой" ЕООД, „Пътища" АД, „БСК-Горна Оряховица" АД и „Атлас Балкан" ООД. Стойността на договора е 3 390 639,742 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Строл 1000" АД. Техният договор е за 51 000 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт -22" ООД. Договорът им е за 17 880 лв. с ДДС.

 

 

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България са основно ремонтирани 26,4 км. Това е отсечката от началото на гр. Крумовград до разклона за с. Попско. Обновеното трасе преминава през четири населени места - гр. Крумовград, с. Полковник Желязово, с. Рогач и с. Пелин. В Крумовград е извършена пълна реконструкция на пътната настилка. В целия рехабилитиран участък е положен нов асфалт, подобрено е отводняването с нови бетонови бордюри, отводнителни улеи и облицовани окопи. Почистени и удължени са всички водостоци и са построени пет нови. Поставени са нови мантинели, пътни знаци и маркировка. В района на 41-ви км е изградена стоманобетонова укрепителна стена с дължина 46 метра. Скатът зад стената е укрепен с геомрежа и хумус.

 

 

Изпълнител на този участък е Обединение „ПЪТ II-59", в което участват: „Джи Пи Груп" АД и „Контратас Инглесиас" АД. Договорът за строително-монтажните работи е за 17 989 382,71 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ" ЕООД. Техният договора е 220 056 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22" ООД. Договорът им е за 4 200 лв. с ДДС.

 

 
още от Новини

още от Страната