СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Секторът на офис площите продължава да доминира инвестиционния пазар в ЦИЕ
 Facebook

Секторът на офис площите продължава да доминира инвестиционния пазар в ЦИЕ30.08.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Инвестициите в бизнес имоти в държавите от ЦИЕ-6 отбелязаха ръст през второто тримесечие на 2019 г., достигайки 3.3 млрд. евро.

 

Въпреки по-слабото първо тримесечие на 2019 г., инвестиционният обем през първата й половина е 5.5 млрд. евро, т.е. само 3% под регистрираните рекордни стойности за същия период на 2018 г. Това показват данните на Colliers International.

 

Чехия и Унгария са с най-голямо увеличение на инвестициите - съответно 83% и 35%,  спрямо първото полугодие на предходната годна. В Полша се наблюдава обратния тренд - 20% спад през периода. На пазарите в Румъния, Унгария и Словакия, след слабото първо тримесечие, към момента е налице подобрение.

 

Интересът към сектора на офис площите доминира в ЦИЕ през 2019 г. Инвестициите в него са се увеличили с 43% на годишна база. Индустриалните площи отбелязват ръст от 26% през второто тримесечие, а благоприятното развитие на сектора на хотелите продължава (+320%). Нарастващият, макар и с умерени темпове, БВП подпомага разрастването на тези сектори. Търговските площи регистрират подобрение в сравнение с първото тримесечие, но все още са с 69% под стойностите си по същото време миналата година.

 

Притокът на капитали от Азия се увеличава за сметка на фондовете от ЦИЕ. Трансграничните транзакции с Полски капитал и инвестициите от страна на местни компании в Полша са незначителни като размер. Американските фондове остават нетни продавачи, докато тези от Обединеното Кралство и Западна Европа стават нетни купувачи.  

 

Произход на инвестиции на продавачи и купувачи в %, първо полугодие на 2019 г.

 

Във връзка със стабилния приток на инвестиции възвръщаемостта от офис площи в столиците на държавите в региона намалява през последните 6 месеца. Очакванията са за продължаване на тази посока на развитие в следващите 12. Тя ще остане валидна и за Будапеща още известно време.

 

До една година  от настоящия момент свободните площи в офисния сегмент ще продължават да се увеличават в Букурещ, да намаляват във Варшава и обратно на развитието до момента, ще се свият и в Братислава. Това ще афектира стойностите на активите в региона по-скоро благоприятно. В някои от разглежданите сегменти ще се наблюдава ръст на наемните нива. Това е вероятно да се случи в Будапеща и Прага, а в Букурещ и Братислава се очаква обратната тенденция.

 

Още подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild