СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Serdika Tulip - нов стенопис в центъра на София
 Facebook

Serdika Tulip - нов стенопис в центъра на София23.10.2020 / 18:00 - CityBuild.bg

В композицията е илюстриран специалният сорт лале „Сердика“, селектиран и подарен на страната ни от Нидерландия.

 

 

Проектът Serdika Tulip е иницииран от Посолството на Кралство Нидерландия в България в сътрудничество със Sofia Graffiti Tour - туристическата обиколка, която представя цветната страна на столицата. Инициативата цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения между България и Нидерландия, като включва различни елементи, характерни за двете страни. А творческата концепция и самият стенопис са на дуото Arsek & Erase - българските стрийт художници Жельо Димитров и Георги Димитров. 

 

 

 

 

Стенописът Serdika Tulip е с размери 200 квадратни метра и се намира близо до метростанция Сердика на бул. „Княгина Мария Луиза" 19. В основата на композицията до красивото момиче е илюстриран специалният сорт лале „Сердика". Той е селектиран и подарен на страната в чест на приятелството и партньорството между България и Нидерландия. Именно по идея на холандското посолство в България е наречено „Сердика" - на името на античния град, върху който днес е разположена София. А за да бъде името на лалето уникално, разполага и със специален сертификат от Кралската асоциация на производителите на луковици в Нидерландия.

 

 

 

 

Arsek & Erase са графити дуо от началото на 2000г. Рисуват предимно в областа на илюстрацията и сюрреализма. Техен отличителен белег са свежите цветове, забавните и разнородни типажи, вдъхновени от природата и заобикалящия ги свят. През годините Arsek & Erase участват активно в развитието на родната графити сцена, като помагат за организирането на Meeting of Styles, Sprite Graffiti Fest и още редица фестивали за улично изкуство. В последните няколко години пренасят творчеството си и отвъд границите на родината и стават неизменна част от повечето големи фестивали случващи се в страната и Европа. Tворбите им могат да бъдат видени както в България, така и в САЩ, Китай, Тайван, Ел Салвадор, Русия и в почти всички европейски столици.

 

 

Стената ще бъде включена в обиколките на Sofia Graffiti Tour, които се провеждат всяка събота и неделя от 15:00 часа, с начало паметника на София.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно