СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Сезираха ДНСК заради незаконно асфалтирана площ около "Милениум център"
 Facebook

Сезираха ДНСК заради незаконно асфалтирана площ около "Милениум център"13.09.2017 / 17:22 - citybuild.bg

Три комисии на СОС гласуваха против изграждането на друга висока сграда на НИКМИ в кв. "Стрелбище".  

 

Станалата скандално известна с намерението си да строи висока сграда върху зелена площ в кв. "Стрелбище" компания НИКМИ е асфалтирала незаконно зелена площ, която е общинска собственост. Това стана ясно по време на заседание на комисията по околна среда към Столичния общински съвет. Съветниците разглеждаха искане на фирмата за право на преминаване през общински терен, който е разположен между трите кули на "Милениум център" на бул. "България". Отказвайки тази възможност, общинарите бяха осведомени от главния архитект Здравко Здравков, че НИКМИ вече са асфалтирали незаконно същия терен. Той не само е отреден за зелена площ, а е и публична общинска собственост, съобщи "Дума".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Архитектът вече е сезирал ДНСК, а това вчера направиха и общинските съветници от комисията. Те решиха да изпратят и писмо до кмета на район "Триадица" Николай Терзиев, който миналата година е дал положително становище на старо искане на НИКМИ за право на преминаване през въпросния общински терен.

 

Общинските съветници предприеха и първите мерки след лятната си ваканция да защитят зелената площ в кв. "Стрелбище", върху която НИКМИ иска да строи небостъргач. Комисията по устройство на територията и архитектура към Столичния общински съвет гласува днес единодушно за прекратяване на градоустройствената процедура. Вчера същото решение подкрепиха комисиите по опазване на околната среда и по финанси и бюджет. 

 

 

 

Главният архитект обяви, че от общината ще поискат да се обяви за нищожно съдебното решение, което защитава инвеститора и нарежда на Здравков да издаде разрешение за строеж. Той все още отказва да го направи и вече има ново нареждане да бъде глобен.

 

Здравков отново припомни, че съдебното решение на практика отменя Подробния устройствен план. От думите му стана ясно, че кметът Йорданка Фандъкова е наредила проверка на всички сгради на НИКМИ. "От фирмата са изключително арогантни, възползват се от всички вратички на закона и битката ще бъде сериозна", обобщи Здравков. 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано