СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
С 20 на сто скачат лошите кредити
 Facebook

С 20 на сто скачат лошите кредити15.07.2009 / 11:15 - citybuild.bg

Първоначално одобрени от банките за кредит, се отказват от парите, заради високите лихви.

 

Това показва анализ на Австрийската централна банка, цитиран от БТА.

Този размер на неизплатените заеми ще се реализира при положение, че кризата се задълбочи през 2009 г. и продължи и през 2010 г. Очакванията са за две години равнището на невърнатите кредити в Източна Европа 20 на сто. 

Мрачни в момента са и  прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за нашата икономика. Според фонда българската икономика ще отбележи спад с шокиращите 7% тази година. Само преди по-малко от два месеца фондът твърдеше, че спадът ще е в размер на 3,5%. В средата на март песимистичният вариант беше минус 3 на сто, а оптимистичният - дори за растеж на 1%. 

При тази финансова ситуация у нас високите лихви в момента по депозитите не са нормални, защото като следствие те водят и до много високи лихви по кредитите, коментират банкери. Според тях няколко банки са подели кампанията с промоциите по депозитите, а останалите били принудени да се включат, за да не останат без вложители.

Нива от 9-10% по депозитите са абсурдни и качват лихвите по кредитите до 14-15 на сто, което спъва икономиката, смята банкерът Стоян Александров. Завърта се спирала, която води до влошаване на кредитните портфейли и намаляване на печалбите. В такава ситуация банките могат да издържат 6-9 месеца, но не е ясно докога ще продължи кризата. След това може да се стигне до сериозни затруднения в банковия сектор. 

Средно по 42 669 евро е размерът на ипотечните кредити, които софиянци са теглили за покупка на имот през първото полугодие на годината, коментираха за БТА от консултантската компания Кредит център. В сравнение за същия период на миналата година това е с 28% по-малко, когато средният размер на ипотечния кредит е бил 59 092 евро. В Пловдив са теглили средно по 27 395 евро при 38 хиляди евро за първото полугодие на 2008 година.

Основните причини за по-малкия размер на кредитите през тази година са спадът в цените на жилищата и по-малкият процент на финансиране от страна на банките. Ако през юли 2008 г. голям наричахме кредит от над 300-350 хил. евро, днес финансовите институции са доста по скептични към отпускането на големи суми, с изключение на случаите, когато обезценяването е сериозно и с уникални характеристики.

Освен със спад в размера на кредита периодът се характеризира и с много откази от теглене на заеми на първоначално одобрени клиенти. Около 26% са се отказали от кредит, защото са купили имот със свои средства, но са проучвали изгодата от заем. За сравнение през миналата година те са били само 4%. Сега всеки пети се отказва от кредит заради високите цени, докато миналата година това е направил всеки трети. Високите лихви на ипотеките - над 10%, са пък причина една четвърт от кандидатите за заем да се отказват от такъв. Заради намаляването на доходите 16% не са взели пари от банка след първоначално одобрение.
 

 

 
още от Новини

още от София

още от Страната