СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В София ще изграждат обществени паркинги с частни инвестиции
 Facebook

В София ще изграждат обществени паркинги с частни инвестиции22.10.2020 / 13:29 - CityBuild.bg

Вече са започнали проучвания на терени в „Подуяне“, „Сердика“ и „Оборище“.

 

Столичният общински съвет одобри програма за изграждане на общински паркинги с частни инвестиции. Тя е разработена с участието на общинските съветници д-р Георги Георгиев, Силвия Христова, Николай Стойнев, арх. Ивайло Петков и Карлос Контрера.

 

Програмата предлага изграждането на паркинги да става като съвместна дейност между общината и частни инвеститори. Това ще може да става по два начина - чрез учредяване право на строеж на  частен инвеститор за обществен паркинг като част от нова сграда като обезщетение и учредяване право на строеж върху терен, предназначен за паркинг.

 

Правото на строеж ще бъде срочно и възмездно, а изборът на инвеститор ще става с конкурс. Предложенията за конкретни терени ще се правят от районните кметове след обсъждане с гражданите по места. Всеки конкретен случай ще се обсъжда и гласува от Столичния общински съвет.

 

Инвеститорът се задължава да управлява паркинга за срок до 30 години и да го предоставя за ползване на гражданите, като възвръща инвестицията си от таксите и поеме риска от загуби. След изтичане на срочното право на строеж, тези паркинги ще се стопанисват от Центъра за градска мобилност.

 

Главният архитект на София Здравко Здравков работи с районните кметове за установяване на подходящи  терени и изграждане на паркинги.  Вече са започнали  и проучвания на конкретни терени в районите „Подуяне", „Сердика" и „Оборище".

 

 
още от Новини

още от София