СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
През май София ще има мобилен планетариум
 Facebook

През май София ще има мобилен планетариум14.01.2021 / 15:34 - CityBuild.bg

Столицата ни е единствената в Европейския съюз без „космически театър“.

 

Очаква се Планетариум „Андромеда" да отвори врати през май и ще предлага разнообразна програма на своите посетители. Наред с астрономическите кръжоци, научни беседи и сбирки, технологии за 3D проектиране ще позволят на посетителите да се „разходят" из Космоса. Проектът се реализира от докторанта от Физическия факултет на Софийския университет - астрофизикът Недислав Веселинов, и колегите му от експериментално конструкторско бюро „Фотоника", подкрепени от Фондация „Америка за България". По проект планетариумът ще е с диаметър 5 метра и капацитет 15 човека.

 

Модел на планетариум „Андромеда"

 

Недислав Веселинов спечели наградата "Предприемач в науката" на фондация "Карол Знание" и подкрепа от 15 000 лв. с амбициозни идеи за развитие на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника". Основният от проектите му вече не е само на хартия.

 

 

„Целта ни е да оптимизираме цената и направим достъпен планетариум, така че да стане възможно изграждането му не само в София, но и в други, по-малки населени места. Това е важно, защото един планетариум може да провокира интереса на децата и младите хора към науката", казва Веселинов.

 

Куполът на планетариума ще бъде изработен по модел, създаден от инженерите на „Фотоника"

 

София e единствената столица в Европейския съюз без Планетариум. Идеята съществува от близо 50 години, но досега не е осъществена. От средата на миналия век в България са изградени около 6 планетариума. Планетариум има в детския музей Музейко в София, а идея за изграждане на такъв има за бъдещия парк „Кукуряк" в квартал „Овча купел". Според Астрономическа асоциация София за създаването на планетариум е необходимо да бъдат обединени усилията на много и различни институции и организации. Асоциацията е създала и страница във Фейсбук, която има за цел популяризирането на такъв проект в столицата ни.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно