СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нови социални жилища изграждат в Смолян
 Facebook

Нови социални жилища изграждат в Смолян11.02.2019 / 14:27 - CityBuild.bg

Мястото е в един от най-оживените жилищни комплекси с достъп до образователна и социална инфраструктура.

 

Основната цел на проекта е осигуряване на съвременни жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. За изграждане на социалните жилища е предвиден терен от 2027 кв.м до бившия тубдиспансер в кв. Невястата", на метри от гимназията по икономика „Карл Маркс".

 

Новопостроената сграда ще бъде водоснабдена с питейна вода от водопроводната мрежа на Смолян, канализирана и електрозахранена съгласно инвестиционните проекти, предвиждат се също мерки за осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с двигателни проблеми или други увреждания - осигуряване на подходи, рампи и др. Предстои да бъдат построени 35 жилища, като от тях 11 ще бъдат едностайни, 6 - двустайни, 11 - тристайни, 4 - четиристайни и три от жилища за хора с увреждания. Предвидена е и система за битово горещо водоснабдяване с бойлер със серпентини, използващ слънчева енергия (слънчеви колектори), както и видеонаблюдение. Всяко жилище ще бъде обзаведено и оборудвано за осигуряване на основни битови условия за живот на настанените в социалните жилища.

 

 

Около 80 представители на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение ще бъдат настанени в социалните жилища. Срокът за настаняване не може да бъде по-дълъг от 3 години, с оглед осигуряване на достатъчен период от време за социализация и интеграция на уязвимите групи и задоволяване на потребностите им от подслон и социално включване.

 

 

Проектът се финансира по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж".

 

 
още от Новини

още от Страната