СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
БВП на столицата расте по-бързо от този на страната
 Facebook

БВП на столицата расте по-бързо от този на страната19.02.2021 / 11:28 - CityBuild.bg

За периода 2009-2019 година обаче неравенството се е увеличило 1,5 пъти.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

По-бързият растеж на БВП на столицата от този на страната е един от факторите, спомогнал за това в периода 2009-2019 да намалее наполовина делът на хората в Столична община, които живеят с материални лишения. Най-много икономически активни лица живеят в "Младост" (57,7 хиляди) и "Люлин" (61,8 хиляди), а най-малко в Банкя (6 хиляди) и "Кремиковци" (11,2 хиляди). 

 

Общо 28% от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в София са насочени към ИТ сектора, както и към аутсорсингът на услуги. В тези сектори се реализира най-високият ръст на ПЧИ в периода 2013-2018 година. 

 

Бурното развитие на услугите през последните години и появата на големи бизнес и офис пространства в конкретни зони на столицата предопределят и изпреварващото развитие на някои райони. Над 50% от приходите на компаниите в Столична община, по данни от 2016 г., се концентрират в районите "Младост", "Лозенец", "Триадица", "Възраждане", "Средец" и "Витоша". Район "Люлин", макар и с най-голямо население и съответно икономически активни лица, има по-скоро жилищни функции, като концентрира под 3% от приходите на компаниите в столицата.  

 

Район "Младост" дърпа отчетливо напред с над 13% от приходите на компаниите в столицата, като бележи солиден ръст през последните 10 години, подкрепен от концентрацията на офис площи (клас А) и притока на чуждестранни инвестиции. Пълният анализ на тема "Икономика на Столична община" с графики на тенденциите можете да откриете на интернет страницата на Програма за София.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Анализът е част от мащабно и задълбочено проучване на различните аспекти от градското развитие на София, което "Софияплан" ще представя поетапно през следващите седмици. Проучването е първият етап от подготовката на Програма за София - новият план за интегрирано развитие на Столична община, който ще насочва програмно финансиране от Европейския съюз за периода 2021-2027. Целта на Програма за София е да бъдат избрани най-аргументираните и необходими на града проекти, които са реалистични за изпълнение и имат ясно обоснован бюджет, срок и източници на финансиране.

 

Програмата ще стъпва върху дългосрочната стратегия за развитие на столицата и крайградските територии до 2050 г. - Визия за София, като ще развие в детайл и конкретизира стъпките и мерките, заложени в нея. Освен това екипът на "Софияплан" прилага опита и познанията, придобити от участието си в европейската мрежа Com.Unity.Lab, която подпомага политиките за социално и териториално сближаване в градовете. При съставянето на анализите са надградени проучванията на Визия за София, публикувани в началото на 2019 година. За целта е събрана по-актуална и по-детайлна информация от разнородни източници и са изследвани повече индикатори за оценка на градското развитие. 

 

 
още от Новини

още от София